Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Socialnämnden ansöker om 2,2 miljoner i utvecklingsmedel för att stärka stödet i kvinnofridsfrågor

Det handlar om två olika projektansökningar. En för ett jourboende för våldsutsatta kvinnliga missbrukare och en för att bygga upp en mottagning för män med våld i nära relationer.

En satsning är också planerad att förstärka stödet till barn som bevittnat våld och att nå pojkar i gymnasieskolan i ett förebyggande arbete. Erbjudandet om att söka utvecklingsmedel för att stärka stödet i kvinnofridsfrågor har kommit till Socialnämnden från Länsstyrelsen i Västerbotten.

Våldsutsatta kvinnliga missbrukare
2009-2010 beviljade länsstyrelsen utvecklingsmedel till socialnämnden för att bygga upp ett åtgärdsprogram med stöd och behandling för våldsutsatta kvinnor med missbruk. Nästa steg är nu att förverkliga ett jourboende för de här kvinnorna. Socialkontoret har tänkt att jourboendet ska finnas i anslutning till ett befintligt gruppboende inom handikappomsorgen där det finns tillgång till personal dygnet runt. Där kan kvinnorna få ett stöd i vardagen så att de orkar lämna mannen och bygga upp en ny tillvaro utan våld och missbruk. För att genomföra uppbyggnaden av jourboendet och kunna ge utbildning till personalen inom handikappomsorgen, beroendeenheten och enheten Centrum för kvinnofrid kommer nämnden att ansöka om utvecklingsmedel på 537 000 kronor hos Länsstyrelsen i Västerbotten.

Mansmottagning
2010 beviljades socialnämnden 300 000 kronor till utbildning av personal som ska möta och behandla våldsutövande män. Nästa steg blir nu att i projektform bygga upp en mansmottagning i samverkan med personal från landstingets vuxenpsykiatri. En satsning är också planerad att förstärka stödet till barn som bevittnat våld och att nå pojkar i gymnasieskolan i ett förebyggande arbete. För att genomföra projektet kommer nämnden att ansöka om utvecklingsmedel på 1 685 000 kronor hos Länsstyrelsen i Västerbotten.

För mer information, kontakta
Kenneth Fahlesson(S), socialnämndens vice ordförande, 070-346 05 03
Anette Lindgren (M), ledamot socialnämnden, 070-659 10 85
Lotta Svärd, socialchef, socialkontoret, 076-133 56 50
Åsa Lööv, Centrum för kvinnofrid , 070-55 14 194

Helena Delborn, informatör socialkontoret, 070-374 77 04

Ämnen

Regioner

Kontakter

Agnetha Boström

Agnetha Boström

Presskontakt Pressansvarig 076-127 94 32
Emilie Sjölund

Emilie Sjölund

Presskontakt Presskommunikatör 073-020 70 64

Skellefteå kommun

Det är trivsamt att bo i Skellefteå med omnejd. Vi är många som är överens om det. Inom Skellefteå kommun finns massor av betydelsefulla yrken som går ut på samma sak – att ta hand om vår kommun och dem som bor i den. Att skapa livskvalitet, helt enkelt.

Skellefteå kommun
Stadshuset, Trädgårdsgatan 6
931 85 Skellefteå
Sweden