Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Socialkontoret inför en arbetstidsmodell

Skellefteå kommun har tillsammans med fackförbundet Kommunal kommit överens om en arbetstidsmodell med möjlighet till medarbetarpåverkan för arbetsgrupper inom Vård och omsorg och Stöd och service. En liknande modell har testats i kommunen under sex månader med gott resultat. Modellen kommer att börja införas i Skellefteå kommun under hösten 2019.

- Målet är en effektiv bemanningsprocess med budget i balans samt rätt kompetens på rätt plats vid rätt tid, säger Camilla Lindström, HR-chef på socialkontoret.

Den nya modellen ger medarbetaren möjlighet att lägga egna schemaförslag och samtidigt ha ett saldo på 15 timmar plus-och minustid. När medarbetaren lagt sitt schemaförslag stäms det av mot resten av arbetsgruppen, sedan sammanställer en schemakonsult schemat. De arbetsgrupper som inte är intresserade av att ansluta sig till den nya arbetstidsmodellen har valet att fortsätta med den nuvarande schemaprocessen.

- Modellen ger medarbetarna större möjligheter att påverka sin arbetstid vilket vi vet att många efterfrågat under lång tid. De medarbetare som provat modellen har varit nöjda, säger Camilla Lindström.

En liknande arbetstidsmodell har under sex månader testats inom et antal verksamhetsområden inom Vård och omsorg och Stöd och service. Alla grupper som testat modellen har utbildats innan de börjat använda den, något som varit en viktig framgångsfaktor.

- För att modellen ska fungera på bästa sätt har det varit väldigt viktigt att utbilda alla berörda innan arbetet inletts. Utbildningen har gjort att arbetet enligt modellen har gått väldigt bra, säger Camilla Lindström.

För mer information:
Camilla Lindström, HR-chef på Socialkontoret
Tel: 0706 22 12 56

Fakta

Under 2018 har en grundläggande utbildning i bemanningsprocessen genomförts för alla chefer inom Vård och omsorg och Stöd och service. Även representanter för Kommunal har deltagit i utbildningen. Detta för att säkerställa att alla inblandade pratar om samma saker under processens gång. Samtliga chefsgrupper inom socialkontoret har också gått igenom den schemaläggningsprocess som parterna är överens om. Det ger cheferna goda förutsättningar att stärka dialog och delaktighet ute på arbetsplatserna.

Ämnen

Regioner

Kontakter

Agnetha Boström

Agnetha Boström

Presskontakt Pressansvarig 076-127 94 32
Emilie Sjölund

Emilie Sjölund

Presskontakt Presskommunikatör 073-020 70 64

Skellefteå kommun

Det är trivsamt att bo i Skellefteå med omnejd. Vi är många som är överens om det. Inom Skellefteå kommun finns massor av betydelsefulla yrken som går ut på samma sak – att ta hand om vår kommun och dem som bor i den. Att skapa livskvalitet, helt enkelt.

Skellefteå kommun
Stadshuset, Trädgårdsgatan 6
931 85 Skellefteå
Sweden