Gå direkt till innehåll
Toalettstolar på rad Bild: Matton
Toalettstolar på rad Bild: Matton

Pressmeddelande -

Skräp motsvarande 7 hushållspappersrullar per person och år spolas ned i Skellefteå kommun.

Hushållspapper är vanligaste ”fultorkningen”

Den 19 november är FN:s världstoalettdag, vars syfte är att uppmärksamma sanitetsfrågor runt om i världen. I Skellefteå kommun spolas 68,7 ton (2016) skräp ned i toaletterna varje år.

Svensken ”fultorkar” sig i genomsnitt två gånger i månaden

En situation som ligger bakom många fulspolningar är att toalettpappret är slut. Oftast löser vi situationen genom att ”fultorka” oss med hushållspapper som sedan spolas ned i toaletten. Det visar en undersökning som YouGov har genomfört på uppdrag av Svenskt Vatten. Svensken fultorkar sig i genomsnitt två gånger i månaden.

Var tredje svensk känner inte till att hushållspapper inte ska spolas ned i toaletten, där det riskerar att orsaka stopp och översvämningar.

– Många känner nog inte till att det är stor skillnad på hur toalettpapper och hushållspapper löses upp i vatten. Det är bara toalettpapper som löses upp lätt i avloppet och därför är det enda pappret som ska spolas ner. Annat papper är en onödig påfrestning på ledningsnätet och i avloppsreningsverken då det kan orsaka stopp och onödiga hanteringskostnader, säger Helena Jonsson, verksamhetschef, Produktion VA och biogas, Skellefteå kommun.

Vi behandlar våra avlopp som sopnedkast

Förutom stopp i ledningar och pumpar, samt översvämningar med efterföljande utsläpp av orenat avloppsvatten till våra vattendrag orsakar nedspolat hushållspapper, våtservetter och annat skräp också en stor mängd avfall som måste rensas bort från galler och ledningar i avloppsreningsverken och köras bort för förbränning.

– En tredjedel av världens befolkning saknar tillgång till toalett. I Sverige har vi både toaletter och rent vatten, men vi slarvar och behandlar våra avlopp som sopnedkast. Det måste vi sluta med, säger Stefan Johansson, avdelningschef Vatten och avfall, Skellefteå kommun. Statistik från YouGov-undersökningen

  • Hälften (46%) av Sveriges befolkning har fultorkat sig.
  • Svensken fultorkar sig i snitt 2,11 gånger i månaden.
  • Vanligaste fultorkningen är hushållspapper.
  • Sju av tio spolar ned det de fultorkar sig med (en av fyra gör det för att de tycker att det är äckligt annars).
  • En fjärdedel av Sveriges befolkning känner inte till att man inte får spola ned hushållspapper i toaletten (av de som vet tror dock en femtedel att det är för att bitarna är för stora) En tredjedel av Sveriges befolkning känner inte till att hushållspapper inte löses upp i vatten som toalettpapper
  • Svenskarna spolar ned våtservetter fyra gånger i månaden. Detta är vanligare bland småbarnsföräldrar, där man spolar ned våtservetter 5,64 gånger i månaden.
  • Undersökningen visar att sju av tio spolar ned det de fultorkar sig med. Den näst vanligaste fultorkningen är pappersnäsdukar.

Undersökningen är genomförd av opinions- och marknadsundersökningsföretaget

YouGov. Under perioden 13-16 oktober 2017 har sammanlagt 1012 intervjuer via internet genomförts med män och kvinnor 18 år och äldre i Sverige.

http://www.svensktvatten.se/fakta-om-vatten/kampanjer/varldstoalettdagen/

Fulspola

Att fulspola innebär att man spolar ned något annat än kiss, bajs och toalettpapper i

toaletten.

Fultorka

Att torka sig med någonting annat än toalettpapper när detta är slut. Det är helt okej så länge som detta slängs bland förbränningsbara sopor och inte spolas ned i toaletten.

Sluta fulspola – bästa tipset:

Ha alltid en papperskorg på toaletten där hushållspapper, våtservetter och annat skräp kan slängas. Skräp ska alltid slängas bland förbränningsbara sopor.

Detta får man slänga i toan:

Allt som kommer inifrån kroppen – kiss, bajs och andra kroppsvätskor. Toalettpapper är

också gjort för att spolas ned i toaletten. Hushållspapper och våtservetter däremot löses inte upp av vatten.

Mer information världstoalettdagen

http://www.svensktvatten.se/fakta-om-vatten/kampanjer/varldstoalettdagen/

För mer information, Skellefteå kommun

Helena Jonsson, verksamhetschef, produktion VA och biogas, Skellefteå kommun

e-mail helena.jonsson@skelleftea.se

Telefon: 070-239 12 72

Relaterade länkar

Ämnen

Regioner

Kontakter

Agnetha Boström

Agnetha Boström

Presskontakt Pressansvarig 076-127 94 32
Emilie Sjölund

Emilie Sjölund

Presskontakt Presskommunikatör 073-020 70 64

Skellefteå kommun

Det är trivsamt att bo i Skellefteå med omnejd. Vi är många som är överens om det. Inom Skellefteå kommun finns massor av betydelsefulla yrken som går ut på samma sak – att ta hand om vår kommun och dem som bor i den. Att skapa livskvalitet, helt enkelt.

Skellefteå kommun
Stadshuset, Trädgårdsgatan 6
931 85 Skellefteå
Sweden