Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Skellefteås spetskompetens paketeras för besökare

Nu är arbetet med Technical Visits i Skellefteå inne i sin andra fas! Tillväxt Skellefteå och Destination Skellefteå ska tillsammans med det lokala näringslivet ta fram ett antal strategiska ”produkter”.
– Det här öppnar upp möjligheter till nya givande kontakter och affärsmöjligheter, säger Per Sundström på Kuusakoski recycling.

– Med Technical Visits ser vi möjligheten att presentera biogasanläggningen i ett större sammanhang. Biogas är ju en del i kretsloppstänkandet och det hållbara samhället, berättar Hans Andersson, teknisk chef på Skellefteå kommun.

Den 27 maj gör sju av deltagarna ett technical visit-besök på Smurfit Kappa Kraftliner och Solander science park, för att utbyta erfarenheter och studera en av Piteås produkter.

Technical Visits innebär fördjupade studiebesök som arrangeras på kommersiella grunder och vänder sig till affärsresenärer och grupper från privat och offentlig verksamhet. Besökarna får träffa forskare, ingenjörer eller andra som arbetar inom ett spetsområde. På så vis får de en upplevelse ”bakom kulisserna” och genuin information.

– Gensvaret från näringslivet har varit väldigt positivt. Vi har som mål att under 2011 utveckla befintliga produkter samt en fräsch säljande webbplats. Vi jobbar även strategiskt för åren 2012-2013 med att utveckla nya möjliga verksamheter till Technical Visits, berättar Britt-Inger Olofsson, näringslivsutvecklare på Tillväxt Skellefteå.

Under hösten 2010 hölls en stor workshop med ett 40-tal intresserade företagare. Därefter gjordes en förstudie, för att kartlägga Skellefteås unika spetsverksamheter.

Under detta år kommer processarbetet att koncentreras på Skellefteå Krafts bioenergikombinat i Hedensbyn, hållbart byggande inom träindustrin, Skellefteå kommuns biogasanläggning samt Kuusakoski recyclings återvinning av elektronikskrot.

– Idén med Technical Visits känns otroligt intressant för vår del. Vi får chansen att på ett strategiskt sätt visa upp vår spetskompetens inom bioenergi, säger Catarina Hägglund på Skellefteå Kraft.

Fakta
Technical Visits ska fungera som ett paraply för olika typer av organiserade studiebesök hos verksamheter i Skellefteåregionen. Besöken ska arrangeras och finansieras på kommersiella grunder. Affärsidén är att utveckla fördjupade studiebesök i hållbara Skellefteå, i en världsunik kombination av energi, miljö och hållbar utveckling.

Produkterna i Technical Visits måste uppfylla ett antal kriterier. Bland annat ska det finnas något unikt som gör verksamheten intressant för besökare. Verksamheten ska även vara aktuell under många år framåt.

Möjliga verksamheter framöver för Technical Visits är till exempel hållbar kemikalieanvändning (Argentum), de internationellt erkända kreativa näringarna i Skellefteå, psykvården (landstingets nära samarbete med Skellefteå kommuns rehabiliteringsverksamheter), vindkraftssatsningarna (Skellefteå kraft) samt hållbar gruvdrift (Renströmsgruvan, Boliden).

Technical Visits vänder sig i första hand till konferensgrupper samt grupper från privat och offentlig verksamhet, såväl internationella som nationella. Men även organisationer och privatpersoner är intressanta målgrupper.

Technical Visits stimulerar till nätverksbyggande och ger företagen nya PR-, affärs- och utvecklingsmöjligheter. I förlängningen kan Technical Visits bidra till nyetableringar och en positiv näringslivsutveckling. Satsningen ger dessutom regionen nya besöksmål och året-runt-aktiviteter, som på sikt leder till ökad tillväxt.

För mer information
Britt-Inger Olofsson
Näringslivsutvecklare/Coordinator
Skellefteå kommun, Tillväxt Skellefteå
0910-73 74 70, 070-242 79 19
britt-inger.olofsson@skelleftea.se

Carina Stenberg
Project coordinator
Skellefteå Convention Bureau
0910-45 25 05, 070-888 22 13
carina@destinationskelleftea.se

 

 

Ämnen

Regioner

Kontakter

Agnetha Boström

Agnetha Boström

Presskontakt Pressansvarig 076-127 94 32
Emilie Sjölund

Emilie Sjölund

Presskontakt Presskommunikatör 073-020 70 64

Skellefteå kommun

Det är trivsamt att bo i Skellefteå med omnejd. Vi är många som är överens om det. Inom Skellefteå kommun finns massor av betydelsefulla yrken som går ut på samma sak – att ta hand om vår kommun och dem som bor i den. Att skapa livskvalitet, helt enkelt.

Skellefteå kommun
Stadshuset, Trädgårdsgatan 6
931 85 Skellefteå
Sweden