Följ Skellefteå kommun

​Skellefteå kommun arbetar för en rättvis belysningsstruktur

Pressmeddelande   •   Feb 17, 2020 16:55 CET

Skellefteå kommun vill bygga upp en rättvis belysningsstruktur i byarna som fungerar över tid. Därför vill Samhällsbyggnadsnämnden veta vad berörda i ett urval av byar tycker, och har valt att ta in dem tidigt i processen för att få ett bredare underlag i arbetet med de nya belysningsreglerna. Under måndagens sammanträde beslutade nämnden att begära mer tid av fullmäktige och föreslå att de nya belysningsreglerna presenteras i december.

- Det är viktigare att vi får rättvisa belysningsregler som håller på lång sikt än att vi hastar fram dem, säger Sara Keisu, samhällsbyggnadsnämndens ordförande.

De diskussionsunderlag som skickats ut till ett tiotal av kommunens byar har ännu inte diskuterats politiskt. De togs fram av belysningsverksamheten på uppdrag av nämnden för att ha något konkret att utgå ifrån när belysningen för respektive by skulle diskuteras.

– Vi vill veta vad berörda i byarna tycker och tänker kring belysningen innan vi börjar diskutera det i nämnden. Därför valde vi att ha dessa byamöten tidigt i processen, säger Sara Keisu, samhällsbyggnadsnämndens ordförande.

Under Samhällsbyggnadsnämndens sammanträde den 2 mars kommer nämnden att diskutera belysningen utifrån de synpunkter som kommit in från berörda i byarna, men inga beslut kommer att tas. För att få in så många synpunkter som möjligt förlängs svarstiden för synpunkter på diskussionsunderlagen till 29 februari.

- Synpunkterna som lämnas in på vägbelysningen i berörda byar kommer att ge oss värdefull input till arbetet med att ta fram förslag till nya belysningsregler, säger Anders Saadio, chef belysningsverksamheten. För att få till ett gemensamt ramverk för hur belysningen bör se ut i byarna behöver vi se på de enskilda fallen.


Bakgrund

Utanför detaljplanerat område finns inga skyldigheter för kommunen att hålla vägbelysning men fullmäktige har beslutat att det upp till en viss nivå ska finnas belysning även där. På flera håll i Skellefteå kommun behöver den gamla vägbelysningen bytas ut. Elanläggningarna är gamla och en del är byggda på ett sätt som inte är tillåtet längre. På grund av elsäkerhetskrav har kommunen redan tvingats släcka ner enstaka anläggningar i byarna. Men innan ny vägbelysning kan sättas upp behövs nya riktlinjer.

De gamla belysningsanläggningarna sattes upp under småkommunernas tid, varför det ser olika ut i byarna. Under de runt 50 år som gått sedan dessa belysningsanläggningar installerades har dessutom många av byarna förändrats och människor bor inte på samma ställen.


Kontaktpersoner

Sara Keisu, samhällsbyggnadsnämndens ordförande,
sara.keisu@skelleftea.se,
0730 – 76 41 57

Anders Saadio,
chef belysningsverksamheten,
anders.saadio@skelleftea.se
0910 – 73 50 00

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.