Följ Skellefteå kommun

Skellefteå kommun anmäler händelse på boende enligt lex Maria

Pressmeddelande   •   Mar 13, 2019 09:00 CET

Skellefteå kommun har lämnat in en anmälan enligt lex Maria till Inspektionen för vård och omsorg, IVO, efter att en person fallit ur sin rullstol och skadat fotleden.

Händelsen inträffade när personen gled framåt i sin rullstol och ner på golvet. I samband med fallet fick personen ena foten under sig vilket resulterade i en fotledsfraktur. Fallet bedöms ha orsakats av hanteringen av lyftsele och rullstol samt att personen suttit uppe en längre tid utan vila.

Efter olyckan fick personen åka till sjukhuset för en röntgenundersökning innan hen kunde återvända hem igen till sitt vård- och omsorgsboende.

Skellefteå kommun har utrett händelsen och tagit fram åtgärder för att minska risken för upprepning. Därefter har ärendet anmälts till Inspektionen för vård och omsorg för granskning enligt lex Maria.

Lex Maria är en lag som innebär vissa skyldigheter för Skellefteå kommun som vårdgivare. Om en patient i hälso- och sjukvården drabbas av eller riskerar allvarlig skada eller sjukdom ska detta anmälas till Inspektionen för vård och omsorg. Syftet med lagen är att garantera säker vård och god kvalitet. Ett sätt att stärka vården är att lära av de misstag som görs.

Händelser som leder till anmälan har också ett allmänintresse. Därför skickar Skellefteå kommun också ut ett pressmeddelande i samband med anmälan.

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.