Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Skellefteå - årets sverigefinska kommun 2019

Skellefteå kommun har utsetts till 2019 års sverigefinska minoritetskommun efter att framgångsrikt ha stöttat det sverigefinska kulturarbetet i kommunen och för att ha utvecklat samarbetet mellan olika kommundelar.

I dag den 24 februari på Sverigefinnarnas dag delas priset ut av Sverigefinländarnas delegation. Syftet med utmärkelsen är att uppmärksamma kommunernas arbete som är till gagn för den sverigefinska minoriteten.

Vid valet av 2019 års sverigefinska minoritetskommun har tyngdpunkten lagts dels på samrådsförfarandet mellan barn och unga och kommunen, dels på kommunens arbetssätt för att genomföra en strukturell dialog med den sverigefinska minoriteten.
- Varje år, vid fyra tillfällen, har vi ett förstärkt sverigefinskt samråd. På en av punkterna får barnen komma med sina förslag till representanter till kommunstyrelsen, berättar Ulla-Maija Pesola, informationssamordnare för finskt förvaltningsområde vid Skellefteå kommun och fortsätter:
- Sedan barnen fick bestämma vad som köps in till stadsbiblioteket har utlåningsgraden av finskspråkiga böcker ökat från 20 – 70 procent, vilket är glädjande.


Vill du ha ytterligare information kontakta gärna:

Andreas Löwenhöök,
ledamot i kommunstyrelsens arbetsutskott, Skellefteå kommun 070-397 53 54

Ulla-Maija Pesola,
informationssamordnare för finskt förvaltningsområde, Skellefteå kommun 076-101 23 72



FAKTA - MOTIVERINGEN TILL UTMÄRKELSEN

Vid valet av 2019 års sverigefinska minoritetskommun har tyngdpunkten lagts dels på samrådsförfarandet mellan barn och unga och kommunen, dels på kommunens arbetssätt för att genomföra en strukturell dialog med den sverigefinska minoriteten.

Samråd med barn och unga

Skellefteå kommun har hittat metoder och arbetssätt för att tillvarata barnens behov och åsikter i stor utsträckning. Samråden genomförs där barnen är – i förskolan.

Kommunen gör också, årligen, en behovskartläggning där alla föräldrar i kommunen som har barn mellan 0-5 år får besvara en enkät. På det sättet får kommunen vetskap om de sverigefinska barnens behov av finskspråkig förskola. Särskilda barnsamråd har genomförts inom förskolan med stöd i Läroplanen för förskolan (Lpfö18). Där lyfter man fram barns rätt till inflytande över sin utbildning, delaktighet etc.

Strukturell dialog

Kommunstyrelsen i Skellefteå har under 2019 tagit beslut om olika åtgärder för att formalisera och strukturera upp samrådet med den sverigefinska minoriteten. Exempel på dessa beslut är att företrädare för den sverigefinska minoriteten får ersättning för sitt deltagande i samråd i enlighet med kommunens arvodesreglemente. Varje samråd besöks av någon från kommunens nämnder.

Kommunen har antagit ett program för utvecklingsarbete med frågor avseende nationella minoriteter 2019-2022. Kommunen har även en särskild handlingsplan för den sverigefinska minoriteten och det finska förvaltningsområdet.

Ämnen

Regioner

Kontakter

Agnetha Boström

Agnetha Boström

Presskontakt Pressansvarig 076-127 94 32
Emilie Sjölund

Emilie Sjölund

Presskontakt Presskommunikatör 073-020 70 64

Skellefteå kommun

Det är trivsamt att bo i Skellefteå med omnejd. Vi är många som är överens om det. Inom Skellefteå kommun finns massor av betydelsefulla yrken som går ut på samma sak – att ta hand om vår kommun och dem som bor i den. Att skapa livskvalitet, helt enkelt.

Skellefteå kommun
Stadshuset, Trädgårdsgatan 6
931 85 Skellefteå
Sweden