Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Satsning på äldre och läkemedel

Nu ska sjuksköterskor vid kommunens äldreboenden, undersköterskor och vårdbiträden inom hemtjänsten få utbildning i läkemedelshantering för äldre. Dessutom har läkemedelsgenomgångar påbörjats på äldreboenden.

Sjuksköterskorna vid kommunens äldreboenden ska fördjupa sig i ämnet läkemedel med fokus på den äldre människan samt hur äldre multisjuka bör läkemedelbehandlas. Undersköterskor och vårdbiträden inom hemtjänsten utbildas i förståelse för hur läkemedel fungerar hos den äldre människan. Personalen på äldreboendena har redan utbildats i detta. Apoteket Farmaci planeras utbilda sjuksköterskorna och hemtjänstens personal utbildas av äldreomsorgens sjuksköterskor. Utbildningarna genomförs om Socialstyrelsen beviljar stimulansmedel.

Läkemedelsgenomgångarna är ett samarbete mellan Apoteket Farmaci AB, Västerbottens läns landsting och Skellefteå kommun. Målsättningen med satsningarna inom läkemedelsområdet är att öka patientsäkerheten.

Läkemedelsgenomgångar bör årligen genomföras för samtliga äldre som bor på äldreboenden. Vid Dammens äldreboende och Hökens äldreboende i Skellefteå, Hedvigsgårdens äldreboende i Kåge samt Skogsbackens äldreboende i Boliden ska läkemedelsgenomgångar genomföras där apotekare medverkar. Vid läkemedelsgenomgången deltar distriktsläkare, apotekare, äldreboendets sjuksköterskor och vårdpersonal som arbetar nära den äldre. De går igenom medicinlistan och tar hänsyn till fastställda diagnoser, labprover samt symptom som observerats hos den äldre. Läkemedel som saknar diagnos plockas bort, läkemedel som det finns behov av läggs till, doseringar justeras och mindre lämpliga läkemedel byts ut till läkemedel som passar bättre för äldre mm.

Läkemedelsgenomgång genomförs för personer som bor på Hökens äldreboende den 9 juni. Läkemedelsgenomgången hålls på Heimdalls hälsocentral. Det finns möjlighet för media att delta. Kontakta informatör Gabriella Hahr, 070-3220715.

Detta är ett gemensamt pressmeddelande från Apoteket Farmaci, Västerbottens läns landsting och Skellefteå kommun.

För mer information, kontakta

Marika Kling, medicinskt ansvarig sjuksköterska, socialkontoret 0910-71 23 54
Carina Berglund, vårdutvecklare, socialkontoret 0910-71 24 33

Kenth Markgren, apotekare och försäljningsansvarig Västerbotten, Apoteket Farmaci, 070-246 86 96
Jeanette Jonsson, apotekare, Sjukhusapoteket Skellefteå lasarett, 0910-77 06 69, 070-415 59 63

Kaj-Gunnar Eklund, distriktsläkare Heimdalls hälsocentral, 77 11 87, 070-645 05 20

 

Gabriella Hahr, informatör, socialkontoret, 070-3220715

Ämnen

Regioner

Kontakter

Agnetha Boström

Agnetha Boström

Presskontakt Pressansvarig 076-127 94 32
Emilie Sjölund

Emilie Sjölund

Presskontakt Presskommunikatör 073-020 70 64

Skellefteå kommun

Det är trivsamt att bo i Skellefteå med omnejd. Vi är många som är överens om det. Inom Skellefteå kommun finns massor av betydelsefulla yrken som går ut på samma sak – att ta hand om vår kommun och dem som bor i den. Att skapa livskvalitet, helt enkelt.

Skellefteå kommun
Stadshuset, Trädgårdsgatan 6
931 85 Skellefteå
Sweden