Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Sänkt klorhalt ett tag till

Under perioden med sänkt klorhalt på dricksvattnet från vattenverket Abborren i Skellefteå har tekniska kontoret tagit två provomgångar i åtta olika provpunkter för att se om det finns några indikatorbakterier på vattenledningsnätet. Den sänkta klorhalten är en del i utredningen för att kunna utesluta påverkan på dricksvattennätet.

– Innan en UV-anläggning tas i drift och renspolningen börjar måste vi vara säkra på att ledningsnätet inte påverkas, säger kommunchef, Kristina Sundin Jonsson. Vi vet att arbetet med spolningen kommer att ta hela sommaren och vi arbetar efter försiktighetsprincipen. Om vi inte säkerställer ledningsnätet först så spelar det ingen roll om vi har en UV-anläggning som renar dricksvattnet, därför jobbar vi med strategiska provtagningar på nätet.

Provpunkterna är noggrant valda för att kunna följa vattnets väg från vattenverket Abborren till reservoaren på Solbacken. På så sätt går det att upptäcka om det sker någon försämring av drickvattnets kvalitet i ledningsnätet.

En eventuell försämring av dricksvattnet skulle kunna tyda på att något påverkar dricksvattnet. De prover som hittills har analyserats visar inte på någon sådan påverkan. Vid en av provpunkterna innehåller dock vattnet en indikatorbakterie. För att utesluta påverkan tas därför omprov på indikatorbakterier samt ett parasitprov.

– Innan klorhalten återgår till det normala ska svaret på omprovet vara bra, säger Stefan Johansson, vatten och avfallschef i Skellefteå.

Mer information:
Kristina SundinJonsson
Kommunchef
Skellefteå kommun
070-608 89 69

Stefan Johansson
Vatten- och avfallschef
Skellefteå kommun
070- 224 15 84

Ämnen

Regioner

Kontakter

Agnetha Boström

Agnetha Boström

Presskontakt Pressansvarig 076-127 94 32
Emilie Sjölund

Emilie Sjölund

Presskontakt Presskommunikatör 073-020 70 64

Skellefteå kommun

Det är trivsamt att bo i Skellefteå med omnejd. Vi är många som är överens om det. Inom Skellefteå kommun finns massor av betydelsefulla yrken som går ut på samma sak – att ta hand om vår kommun och dem som bor i den. Att skapa livskvalitet, helt enkelt.

Skellefteå kommun
Stadshuset, Trädgårdsgatan 6
931 85 Skellefteå
Sweden