Följ Skellefteå kommun

Psykeveckan 2007 visar på möjligheter i livet

Pressmeddelande   •   Nov 01, 2007 14:27 CET

Under vecka 45, 5–11 november, anordnas psykeveckan i länet, då allmänheten får möjlighet att ta del av många intressanta ämnen och föreläsningar som berör såväl gammal som ung, kvinna som man.

Journalisters bevakning av psykiatri är en av programpunkterna i både Umeå och Skellefteå. I Skellefteå hamnar psykiatrisamordnaren Anders Milton i heta stolen för att ge svar på ”varför det blev som det blev” i en duett eller duell med lokala politiker. I Umeå möter ansvariga från landstingets tjänstemannaledning och psykiatriska kliniken publiken i en frågestund och diskussion om psykiatrins utmaningar.

- Psykeveckan är Västerbottens temavecka kring folkhälsoproblemet psykisk ohälsa. Vårt mål är att öka medvetenheten och kunskapen kring psykisk ohälsa och visa på möjligheter i livet, säger Christine Andersson, psykolog i Västerbottens läns landsting.

Fokus under veckan ligger på psykisk ohälsa, psykiska sjukdomar och psykiska funktionshinder, men också på vägar ut ur utsattheten. Genom att förmedla kunskap och hopp samt lyfta fram en mångfald av erfarenheter som motverkar fördomar vill man uppnå förståelse och förändrade attityder till människors olikheter.

I Umeå diskuteras till exempel stress, sex och relationer vid ett samtal om och med unga i vårt välfärdssamhälle liksom vad som händer när man blir gammal och drabbas av psykisk ohälsa.

Göran Skytte, journalist och författare m m, delar med sig av sina egna erfarenheter om psykisk ohälsa och kristen tro vid föreläsningar i Umeå, Skellefteå och Lycksele. Om ekonomins betydelse för den psykiska hälsan handlar en av föreläsningarna i Lycksele. Teaterföreställningen ”Tokfursten” av Henning Mankell kan under veckan ses på flera ställen i länet, bland annat i Umeå, Lycksele och Vilhelmina. I Skellefteå invigs också Föreningarnas hus, som är en brukarstyrd verksamhet.

Psykeveckan 2007 arrangeras av ett flertal arrangörer, bland annat Västerbottens läns landsting, kommuner i länet, Socialpsykiatriskt kunskapscentrum i Västerbotten, studieförbunden och brukarföreningarna.

Programmen för psykeveckan 2007 i Umeå, Skellefteå och Lycksele bifogas som filer.

Information lämnas av:

Umeå
Maine Lundberg, länssamordnare Socialpsykiatriskt kunskapscentrum i Västerbotten, 070-586 46 34 Christine Andersson, psykolog vid barn- och ungdomspsykiatriska länskliniken, Västerbottens läns landsting, 090-785 66 46, 070-693 60 53

Skellefteå
Håkan Viklund, vårdadministratör vid psykiatriska kliniken, Skellefteå lasarett, 0910-77 19 97, 070-348 19 97 Karin Melander, psykiatrisamordnare Skellefteå kommun, 070-534 35 63

Lycksele
Egil Sjögren, länsdelssamordnare i Socialpsykiatriskt kunskapscentrum i Västerbotten, 070-606 32 21, 0950-163 23

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.