Gå direkt till innehåll
Parasiter skrämmer inte bort turisterna

Pressmeddelande -

Parasiter skrämmer inte bort turisterna


Turistnäringen i Skellefteå verkar inte ha drabbats speciellt hårt av Cryptosporidiumutbrottet, i alla fall om man ser till beläggningen. Restaurangerna är de som fått ta till mest extraarbete för att erbjuda garanterat parasitfria sallader och några hotell har satt in egna UV-anläggningar för att slippa strul och för att lugna gäster.

– Jag tycker att man verkar lite väl hysteriska kring vattnet i Skellefteå. I Fauske får vi i regel koka vattnet varje år under en period både vår och höst, säger den norska turisten Linda Eriksson som tillbringar tre veckor på Skellefteå camping där gästerna får hämta vatten i tankar.

 

Destination Skellefteås vd Anders Hellgren konstaterar att bokningsgraden för hotellen i Skellefteå var något lägre i juni än under samma tid förra året.

– Men för juli ser det riktigt bra ut så det verkar som om parasitutbrottet inte skrämt bort gästerna.

Anders Hellgren tycker att hotellen hanterat problemen på ett konstruktivt sätt.

– Skellefteå stadshotell och Hotell Aurum har satt in egna UV-anläggningar och Skellefteå Kraft satte in en UV-anläggning i fastigheten där Scandic Hotel finns. På andra hotell hämtar man vatten i receptionen eller erbjuder gästerna dunkar på rummen, berättar han.

Anders Hellgren konstaterar att restaurangerna är de som fått jobba allra hårdast med att hitta lösningar för sin verksamhet.

– Där har det slitits en hel del i köken, men gästerna har nog inte märkt av det så mycket, säger han.

När det gäller Vitbergsbadet valde Skellefteå kommun att sätta in en separat UV-anläggning för badvattnet så att de kunna hålla öppet under sommaren. Annars hade den populära badanläggningen tvingats stänga och då hade förmodligen Skellefteå gått miste om en hel del turister 

Att folk fortfarande vågar komma till Skellefteå visar Stadsfesten som i år lockade 100 000 besökare.

– Vilket var 10 000 fler än i fjol. Här fixade Skellefteå kommun vattenförsörjningen till tälten och så kommer det också att bli till Trästockfestivalen och Matfesten som är sommarens två andra stora evenemang i Skellefteå, berättar Anders Hellgren.

Han tror inte att parasitutbrottet kommer att försämra Skellefteås image på lång sikt.

– Fast på kort sikt kan besöken till Skellefteå från den egna regionen minska på grund av all exponering i media av problematiken. Parasiter i dricksvattnet är naturligtvis inte en positiv signal utåt eftersom vi vill lyfta fram Skellefteås rena miljö, säger Anders Hellgren.

”Tagen på sängen”             

När Skellefteå campings chef Marie Lindqvist Holmlund den 19 april fick kännedom om parasitutbrottet i Skellefteå blev hon ”tagen på sängen”. Eftersom allt dricksvatten måste kokas valde hon att köpa in enlitersflaskor med vatten och placerade dem i alla stugor.

– Vi började snabbt undersöka möjligheten att skapa ett eget slutet system för campingens dricksvatten. Men från början lät det som om kokningen av vattnet skulle bli kortvarig så vi vilade på hanen, vilket med facit i hand visade sig vara ett riktigt beslut, berättar Marie. 

Nästa steg blev istället att placera ut ett flertal vattentankar som rymde en kubikmeter vatten på området och i alla stugor ställde man ut tiolitersflaskor med tappkran.

– Totalt har vi tio vattentankar på campingområdet. En fördel för gästerna är att det nu finns vatten att hämta på fler ställen än tidigare, berättar Marie.

Tekniska kontoret och Räddningstjänsten hjälps åt med att fylla på tankarna.

– Fram till den första juli fylldes tankarna på vid behov. Men därefter sker det varje dag. Det fungerar hur bra som helst.

        

Mindre än tio avbokningar

Marie Lindqvist Holmlund ser ingen minskning av antalet gäster jämfört med förra året. Snarare en ökning.

– Vi har haft mindre än tio avbokningar som haft Skellefteås vattenproblem som argument. Istället får vi ofta höra kommentaren att ”när vi åker till Kanarieöarna brukar vi inte heller dricka kranvattnet”, säger hon.

Medarbetarna på Skellefteå camping är mycket noga med att informera alla gäster om parasitutbrottet och dess konsekvenser för boendet på campingen.

– Det gäller både vid telefonförfrågningar och när gäster kommer till receptionen och vill boka en plats, poängterar Marie.

Hon konstaterar att vattenfrågan blivit ett betydligt mindre problem än vad hon trodde från början.

– Man vänjer sig och gör det bästa av situationen. Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation är nu mycket intresserade av att ta del av hur vi hanterar den här krisen, säger Marie Lindqvist Holmlund.    

 

Inget bekymmer

När Age Sätermo och Vigdis Båtnes från Bodö kommer med sin husbil till Skellefteå camping, där de vill stanna i några dagar, möter paret Hanna Skott i receptionen. Hon berättar på ett pedagogiskt sätt om parasitutbrottet och om vad som gäller på vattenfronten.

– Inga problem, det ska nog fungera. Vi har varit i Byske den senaste veckan och nu ska vi shoppa loss i Skellefteå, säger Age Sätermo, tackar för informationen och kör in på campingen.

 Trond och Linda Eriksson från Fauske åker i stort sett varje sommar till Skellefteå med sin husvagn och stannar här i 2-3 veckor. Familjen Eriksson har en vattentank som rymmer 50 liter i husvagnen och den brukar räcka i 2-3 dagar.

– Jag har åkt hit på somrarna ända sedan jag var barn. Ett besök på Skellefteå camping är ett måste och vattenproblemet är inget som bekymrar oss, avslutar Trond Eriksson.

 

Mer information: Mona Stenberg, pressinformatör, Skellefteå kommun, 070- 533 86 24

 

 

Ämnen

Regioner

Kontakter

Agnetha Boström

Agnetha Boström

Presskontakt Pressansvarig 076-127 94 32
Emilie Sjölund

Emilie Sjölund

Presskontakt Presskommunikatör 073-020 70 64

Skellefteå kommun

Det är trivsamt att bo i Skellefteå med omnejd. Vi är många som är överens om det. Inom Skellefteå kommun finns massor av betydelsefulla yrken som går ut på samma sak – att ta hand om vår kommun och dem som bor i den. Att skapa livskvalitet, helt enkelt.

Skellefteå kommun
Stadshuset, Trädgårdsgatan 6
931 85 Skellefteå
Sweden