Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Ökad kunskap om ”Äldre och läkemedel”

I flera svenska undersökningar har man kunnat konstatera att omfattande läkemedelsanvändning är vanlig hos äldre som ofta är multisjuka. Socialstyrelsen beskriver att personer över 75 år vid äldreboende, sjukhus och i hemsjukvård i har snitt nio olika läkemedel och mer än var fjärde äldre får olämpliga läkemedel.

Äldreomsorgen har fått statliga stimulansmedel inom temaområdet läkemedelsgenomgångar för att ge hemtjänstpersonal basutbildning och sjuksköterskor fördjupningsutbildning i ämnet ”äldre och läkemedel”.

Från hösten 2009 har 525 av äldreomsorgens medarbetare (mest hemtjänstpersonal) gått basutbildningen. 98 sjuksköterskor från äldreomsorgen och 4 sjuksköterskor från handikappomsorgen har gått fördjupningsutbildningen.

Utbildningen har gett en ökad kunskap och medvetenhet när det gäller den äldre människan och läkemedels effekt i den äldre människans kropp. De som utbildats kände sig bättre förberedda vid läkemedelsgenomgångar, upplevde att det var lättare att handleda vårdpersonalen i läkemedelsfrågor samt att de hade fått en ökad arbetstillfredsställelse.

Äldreomsorgen kommer att fortsätta arbeta med ökad kvalitet i läkemedelsanvändning för äldre genom att ge basutbildning till alla nyanställda samt att läkemedelsgenomgångar genomförs för brukare på äldreboende. En gemensam definition av läkemedelsgenomgång för Västerbottens läns landsting och länets kommuner håller på att formuleras.

För mer information, kontakta
Kenneth Fahlesson(S), socialnämndens vice ordförande, 070-346 05 03
Anette Lindgren (M), ledamot socialnämnden, 070-659 10 85
Lotta Svärd, socialchef, socialkontoret, 076-133 56 50

Helena Delborn, informatör socialkontoret, 070-374 77 04

Ämnen

Regioner

Kontakter

Agnetha Boström

Agnetha Boström

Presskontakt Pressansvarig 076-127 94 32
Emilie Sjölund

Emilie Sjölund

Presskontakt Presskommunikatör 073-020 70 64

Skellefteå kommun

Det är trivsamt att bo i Skellefteå med omnejd. Vi är många som är överens om det. Inom Skellefteå kommun finns massor av betydelsefulla yrken som går ut på samma sak – att ta hand om vår kommun och dem som bor i den. Att skapa livskvalitet, helt enkelt.

Skellefteå kommun
Stadshuset, Trädgårdsgatan 6
931 85 Skellefteå
Sweden