Gå direkt till innehåll
Ökad försäljning av buteljerat vatten i Skellefteå

Pressmeddelande -

Ökad försäljning av buteljerat vatten i Skellefteå

 

Utbrottet av parasiten Cryptosporidium i Skellefteås dricksvatten fick skellefteåborna att rusa till livsmedelsbutikerna och hamstra buteljerat vatten. När kommunen den 19 april uppmanade medborgarna att koka sitt drickvatten tömdes butikshyllorna på buteljerat vatten och den produkten är fortfarande en storsäljare.

– Vi säljer cirka 30 gånger mer stilla vatten än tidigare och för kolsyrat vatten har försäljningen ökat 15 gånger, säger Mattias Olsson, butikschef vid Willys i Skellefteå. 

 

Tisdagen den 19 april gick både Skellefteå kommun och smittskyddsläkaren ut med kokningsrekommendationer för dricksvatten som kom från vattenverket Abborren. En rekommendation som gällde cirka 40 000 abonnenter.

– Under två timmar på tisdagen sålde vi slut på allt buteljerat vatten som vi hade i butiken. Det handlade om cirka 20 pallar, berättar Mattias Olsson.

 Även i många andra livsmedelsbutiker i Skellefteå gapade vattenhyllorna tomma denna dramatiska tisdag.

– Det går ju inte att förbereda sig för en sådan anstormning, konstaterar Mattias.

Hos ICA Maxi Stormarknad i Skellefteå klarade man att förse kunderna med flaskvatten till på onsdagen då det tog slut.

– Normalt går det inte speciellt mycket stilla vatten hos oss men försäljningen av den produkten har nu mång-mång-dubblats och det gäller även för kolsyrat vatten, berättar Owe Forslund, butikschef vid ICA Maxi Stormarknad i Skellefteå.

Sedan parasitutbrottet har försäljningen av buteljerat vatten legat på en hög nivå i Skellefteås livsmedelbutiker jämfört med tidigare. En annan storsäljare hos Willys är femlitersdunkar i plast med tappkran. 

– Före parasitutbrottet sålde vi i stort sett inga sådana. Nu säljer vi cirka 800 i veckan. Fram tills idag har vi sålt över 8 000 femlitersdunkar, berättar Mattias Olsson.

 

Ökning på riksnivå

Försäljningen av buteljerat vatten ökar också på riksnivå. Trots iskyla och snökaos slog försäljningen av stilla vatten rekord i januari 2011 efter att Östersund i november 2010 drabbats av ett liknande parasitutbrott som Skellefteå. Försäljningen av stilla vatten på riksnivå ökade den månaden med 183,5 procent. Inte bara människor i Östersund, utan även på andra håll i Sverige, tog många det säkra före det osäkra och drack mer flaskvatten än de normalt brukar. 

Även parasitutbrottet i Skellefteå har förmodligen medfört ett nationellt uppsving för buteljerat vatten.

– I maj ökade försäljningen av stilla vatten i Sverige med 30,9 procent och för kolsyrat vatten var ökningen 12,3 procent, berättar Fredrik Sörbom, projektledare vid branschorganisationen Sveriges Bryggerier.

I Sverige har buteljerat vatten historiskt varit något av en lyxvara som hört hemma på konferensborden eller på finare middagsbord. I slutet av 1980-talet började emellertid det buteljerade vattnet få en liten skjuts uppåt. 1992 var svenskars genomsnittliga årskonsumtion av vatten på flaska 10,6 liter. 2006 hade den siffran stigit till 29,3 liter för att sedan sjunka en aning. Minskningen berodde förmodligen till stor del på den miljödebatt som satte igång kring vattendrickandet från flaska och dess miljöpåverkan på grund av alla frakter. Numera ligger nivån på 22,5 liter.

– Att ha en flaska vatten i handen har blivit lite trendigt bland ungdomar. Tidigare var det en coca-cola som gällde men nu är det buteljerat vatten, vilket är betydligt nyttigare. Fast själv föredrar jag kranvattnet i Skellefteå som i normala fall är riktigt gott, säger Mattias Olsson.

– När skellefteåborna inte längre behöver koka sitt dricksvatten tror jag att försäljningen av buteljerat vatten kommer att återgå till den volym som gällde innan utbrottet, avslutar Owe Forslund.

 

Mer information: Mona Hedlund, pressinformatör, Skellefteå kommun, 070- 533 86 24

 

Ämnen

Regioner

Kontakter

Agnetha Boström

Agnetha Boström

Presskontakt Pressansvarig 076-127 94 32
Emilie Sjölund

Emilie Sjölund

Presskontakt Presskommunikatör 073-020 70 64

Skellefteå kommun

Det är trivsamt att bo i Skellefteå med omnejd. Vi är många som är överens om det. Inom Skellefteå kommun finns massor av betydelsefulla yrken som går ut på samma sak – att ta hand om vår kommun och dem som bor i den. Att skapa livskvalitet, helt enkelt.

Skellefteå kommun
Stadshuset, Trädgårdsgatan 6
931 85 Skellefteå
Sweden