Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

​Ny innovation kan öka delaktigheten för eleven

Robbit är en ny digital innovation som gör det möjligt för elever som av olika anledningar inte kan vistas på skolan att vara delaktiga på distans. Eleverna bygger själva ihop roboten och styr den enkelt från en surfplatta eller dator. “Vi kan stötta eleven i uppgifter och eleverna kan samarbeta och ta hjälp av varandra”, berättar Anders Skog, grundskollärare Skellefteå kommun.

Robbit har utvecklats av Skellefteå kommun i samarbete med statliga forskningsinstitutet RISE och nu testar elever och personal på Bureskolan tekniken.

- En av fördelarna med Robbit är att eleverna kan 3D-printa skalet och bygga ihop roboten själva på plats. Det krävs därför inga transporter eller lagerplats för själva produkten, säger Elisabeth Lindström, samordnare fjärrundervisning Skellefteå kommun.

Robbit består av en telefon, ett 3D-printat skal och en micro:bit. Eleven som befinner sig hemma eller exempelvis på lasarettet kopplar upp sig mot Robbit och kan sedan styra roboten och delta i klassrummet genom att prata med klasskamrater, skriva texter, räcka upp handen och ställa frågor.

-Till exempel kan det ju finnas en elev som är sjuk och inte får utsättas för smitta. Då kan det här vara ett sätt att delta fast man inte är på plats, säger Elisabeth Lindström, samordnare fjärrundervisning Skellefteå kommun.

Skellefteå kommun jobbar i stor utsträckning med att undervisningen ska vara tillgänglig för alla. Här är digitalisering och nya innovationer viktiga verktyg.

Se när elever och personal på Bureskolan testar tekniken.

Se filmen om Robbit: https://youtu.be/rS8wiphLviM


För mer information kontakta:

Elisabeth Lindström, samordnare fjärrundervisning
elisabeth.j.lindstrom@skelleftea.se
Telefon: 070-372 48 21

Anders skog, lärare Bureskolan
anders.skog@skelleftea.se
Telefon: 070-242 14 20

Relaterade länkar

Ämnen

Regioner

Kontakter

Agnetha Boström

Agnetha Boström

Presskontakt Pressansvarig 076-127 94 32
Emilie Sjölund

Emilie Sjölund

Presskontakt Presskommunikatör 073-020 70 64

Skellefteå kommun

Det är trivsamt att bo i Skellefteå med omnejd. Vi är många som är överens om det. Inom Skellefteå kommun finns massor av betydelsefulla yrken som går ut på samma sak – att ta hand om vår kommun och dem som bor i den. Att skapa livskvalitet, helt enkelt.

Skellefteå kommun
Stadshuset, Trädgårdsgatan 6
931 85 Skellefteå
Sweden