Gå direkt till innehåll
Nu är Hälsans trädgård som allra vackrast

Pressmeddelande -

Nu är Hälsans trädgård som allra vackrast

Syftet med Hälsans trädgård i Skellefteå är att med rehabilitering underlätta för personer som står långt från arbetsmarknaden att komma tillbaka till arbete. Det handlar både om personer som har varit långtidssjukskrivna, långtidsarbetslösa eller har haft annan lång frånvaro från arbetsmarknaden. På Hälsans trädgård skapas under en treårsperiod en trädgård som ska vara anpassad och tillgänglig för så många som möjligt. Deltagarna kommer in i projektet via Arbetsförmedlingen, individ- och familjeomsorgen, Försäkringskassan och psykiatrin. Deltagarna utför olika aktiviteter i den gröna miljön, till exempel plantering, uppdragning av växter, trädgårdsdesign, växtkännedom med mera. De flesta aktiviteterna utförs utomhus och gruppen består av 36 personer. 

”Vi jobbar aktivt med att få deltagarna att trivas, för om man trivs är det lättare att komma tillbaka i sin rehabilitering. Alla börjar på den nivå de känner att de klarar av och utökar tiden eftersom.” säger Karin Dahlgren som är projektledare för Hälsans trädgård. 

”Människor som har varit borta från arbete under en lång tid behöver lång tid för att komma tillbaka. Placeringstiden varierar och bestäms av den som remitterar, man kan vara med i projektet i flera månader. Alla deltagare ska själva jobba med sin förändring över tid, personalen kan vara ett verktyg men jobbet måste var och en utföra själv. Deltagarna skriver till exempel händelseböcker varje dag. Vi har täta uppföljningar tillsammans med remitenten och deltagarna för att få möjlighet att även prata om det goda som händer under deras resa med oss.” säger Karin Dahlgren. 

Hälsans trädgård har samarbete med Solviks folkhögskola som kommer på besök en eftermiddag i veckan, för att låta deltagarna prova på studier i deras regi. Det kan senare leda till att deltagarna söker sig in på skolan.

Hälsans trädgård är ett treårigt projekt som pågår till och med maj 2013. Förutom projektledaren Karin Dahlgren jobbar även en trädgårdsmästare och en administratör i projektet. Hälsans trädgård ligger på Spårgatan 1, i anslutning till Rosengård i Skellefteå.

Måndagen den 4 juli får trädgården besök av två grupper. 13.00 kommer patienter och personal från psykiatrin i Skellefteå och 14.00 kommer RTP (personskadeförbundet) på besök för att se hur arbetet bedrivs. Deltagarna är aktiva i trädgården alla vardagar och då är trädgården även öppen för besök.

För mer information kontakta:
Karin Dahlgren, projektledare Hälsans trädgård, 070-673 00 43
Helena Delborn, informatör socialkontoret, 070-374 77 04

 

 

Ämnen

Regioner

Kontakter

Agnetha Boström

Agnetha Boström

Presskontakt Pressansvarig 076-127 94 32
Emilie Sjölund

Emilie Sjölund

Presskontakt Presskommunikatör 073-020 70 64

Skellefteå kommun

Det är trivsamt att bo i Skellefteå med omnejd. Vi är många som är överens om det. Inom Skellefteå kommun finns massor av betydelsefulla yrken som går ut på samma sak – att ta hand om vår kommun och dem som bor i den. Att skapa livskvalitet, helt enkelt.

Skellefteå kommun
Stadshuset, Trädgårdsgatan 6
931 85 Skellefteå
Sweden