Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Nu är den första UV-anläggningen i Skellefteå

Idag anlände den första UV-anläggningen från Växjö till Skellefteå och två till kommer under lördagen.
– Vi är så tacksamma att nedmontering och transporten av UV-anläggningarna har gått så snabbt, sägerKristina SundinJonsson kommunchef i Skellefteå kommun.

Efter den kemiska provtagningen som är gjord på råvattnet till Abborrverket känner tekniska kontoret en försiktig optimism om att UV-anläggningarna ska kunna anpassas till Skellefteås råvatten.
  – Nu återstår det komplicerade arbetet med att montera och installera UV-anläggningen, säger Stefan Johansson vatten- och avfallschef i Skellefteå kommun.

Innan en UV-anläggning kan installeras behöver det undersökas vad anläggningen ska prestera. Det arbetet pågår, bland annat genom provtagning. Därefter ska installationen anpassas till byggnaden och den befintliga reningsprocessen. En UV-anläggning ska också styras och övervakas. Det ska också lösas innan anläggningen kan startas. Allt detta ska genomföras under pågående drift av vattenverket. Flera UV-anläggningar behövs för att säkerställa att anläggningen får tillräcklig kapacitet och säkerhet över tiden.

En teknisk konsult arbetar med att ta fram spolplaner, arbetet sker i samråd med VAKA-gruppen och Smittskyddsenheten. Renspolningen sker från vattenverket och utåt i ledningssystemet. Renspolning av ledningar, rengöring av vattentorn ska göras samtidigt som hela vattenverket är i full drift och 40 000 abonnenter använder samtidigt vattnet.

– Vi vill tacka för det stora engagemanget som våra medborgare visar, men också för att de visar uthållighet i fortsätta koka vattnet, sägerKristina SundinJonsson.

Provtagning enligt den plan som finns fortsätter dagligen, ute i ledningsnätet, i Abborrverket och i olika vattentorn. Prover tas på olika indikatorbakterier och Cryptosporidium.

Bygg- och miljökontoret fortsätter sitt arbete med att försöka spåra smittkällan samt informera livsmedelsföretag.

Kontaktpersoner för media
Kristina SundinJonsson, kommunchef 070-608 89 69
Stefan Johansson, VA-chef 070-224 15 84

Ämnen

Regioner

Kontakter

Agnetha Boström

Agnetha Boström

Presskontakt Pressansvarig 076-127 94 32
Emilie Sjölund

Emilie Sjölund

Presskontakt Presskommunikatör 073-020 70 64

Skellefteå kommun

Det är trivsamt att bo i Skellefteå med omnejd. Vi är många som är överens om det. Inom Skellefteå kommun finns massor av betydelsefulla yrken som går ut på samma sak – att ta hand om vår kommun och dem som bor i den. Att skapa livskvalitet, helt enkelt.

Skellefteå kommun
Stadshuset, Trädgårdsgatan 6
931 85 Skellefteå
Sweden