Följ Skellefteå kommun

Nominering: Skellefteå en av Europas bästa på tillgängligt stadsliv

Pressmeddelande   •   Okt 23, 2019 16:25 CEST

Nu är det klart att Skellefteå är en av sex städer i Europa som nominerats till det europeiska tillgänglighetspriset Access City Awards 2019.

– I konkurrens med ungefär 50 andra europeiska städer, som i sin tur tävlat med flera andra städer i sina egna länder, har den europeiska juryn kommit fram till att Skellefteå ligger i framkant med vårt arbete för förbättrad tillgänglighet i stadslivet. Det är mycket glädjande och givetvis en stark uppmuntran för oss att fortsätta utvecklas, säger Alexandra Sundberg, delaktighetssamordnare på Skellefteå kommun.

FN-konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning tydliggör att alla människors delaktighet, oavsett funktionalitet, är en mänsklig rättighet. Tanken bakom priset är att personer med funktionsnedsättning ska ha samma tillgång till stadens miljöer som andra. Priset ges till en stad som på ett tydligt och varaktigt sätt har förbättrat tillgängligheten i grundläggande delar av stadslivet och som har konkreta planer på fortsatta förbättringar.

– Tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning handlar dels om den fysiska utformningen, men minst lika mycket om attityder och kunskap för att skapa social tillgänglighet, förklarar Alexandra Sundberg och tillägger att en del av Skellefteås framgång är ett nära samarbete med funktionsrättsrörelsen.

Skellefteå har i sin ansökan lyft fram de digitala lösningarna, som skapar möjligheter till större självständighet och delaktighet för personer med funktionsnedsättning. Förutsättningen är att lösningarna utvecklas nära slutanvändarna och med tillgänglighet i åtanke.

– I vår kommun finns en tydlig och politiskt förankrad funktionshinderspolitisk strategi, Ett Skellefteå för alla. Förbättrad tillgänglighet innebär varaktiga ekonomiska och sociala fördelar för städerna, det är en grund för ett hållbart samhälle. Dessutom finns ett stort marknadsvärde, konstaterar Skellefteås kommunalråd Lorents Burman.

Prisceremonin för Access City Awards sker 29 november i Bryssel. 2017 fick Skellefteå ett hedersomnämnande.

Mer information:

Alexandra Sundberg, delaktighetssamordnare Skellefteå kommun
Telefon: 073-841 72 07

Fakta:

Om Access City Awards: http://ec.europa.eu/social/main.jsp?catId=1141

Om Rådet för förebyggande av funktionshinder: http://www.skelleftea.se/kommun/kommunens-organisation/radgivande-organ/radet-for-forebyggande-av-funktionshinder---raff

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.