Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Misstänkt förekomst av cryptosporidium- kranvattnet i Skellefteå ska kokas

Kranvattnet i Skellefteå ska kokas i minst en minut innan det dricks. Den uppmaningen  kommer gemensamt från Skellefteå kommun och Västerbottens läns landsting.
En magepidemi har drabbat Skellefteå. Vid en presskonferens på tisdagsaftonen redogjorde kommunen och landstinget för det hastigt uppkomna läget.

Fyra fall av cryptosporidium konstaterades under tisdagen. Totalt har sju fall diagnostiserats.

Över 200-300 patienter i alla åldrar har under ett par veckors tid sökt hjälp hos sjukvårdsrådgivningen för magsmärtor, diarré och feber. Troligen är betydligt fler drabbade.

På måndagsaftonen kontaktades Skellefteå kommun av landstinget och smittskyddsläkaren Stephan Stenmark. Kommunen beställde då omedelbart utrustning för vattenprover, eftersom misstankarna genast riktades mot dricksvattnet.

– Magsjukan i Skellefteå har ändrat karaktär, konstaterar Stephan Stenmark. Det handlar inte om vanlig vinterkräksjuka längre.

– 13 patienter med magsjukesymptom är inlagda på Skellefteå lasarett, meddelar Ulf Oscarsson, chefsläkare Skellefteå lasarett.

Läget är under kontroll och vattenförsörjningen för lasarettet är tryggad.

Vad som orsakar magbesvären är okänt i dagsläget. Men misstankarna riktades omedelbart mot dricksvattnet. Under tisdagsförmiddagen beslöt Skellefteå kommun att gå ut med rekommendationen att koka kranvattnet. Vid 15-tiden beslöt smittskyddsläkaren att gå ut med ett VMA – viktigt meddelande till allmänheten – med samma påbud. Allt för att vara på den säkra sidan.

Provsvar förväntas före påsk.
– Men fram tills vi har fått provsvaren agerar kommunen som om vattnet är smittat, meddelar kommunchef Kristina SundinJonsson.

Två badhus stängdes under tisdagen, men badhuset Eddahallen öppnas på onsdag eftersom reningsverket är utrustat med UV-filter. Barnpoolen förblir stängd eftersom den på grund av liten vattenmängd kan innehålla smitta före vattnet har passerat filtret. Örjanshallen i Skelleftehamn är stängd tills vidare. Alla övriga badhus i Boliden, Bureå, Burträsk, Byske, Lövånger och Jörn berörs inte av den eventuella parasitförekomsten. Där kommer vattnet från lokala vattentäkter.

V
attenförsörjning via tankar planeras för äldreboenden och andra omsorgsenheter.

På Skellefteå kommuns hemsida www.skelleftea.se en länk till ett frågeformulär. Vi uppmuntrar alla i Skellefteå kommun att fylla i detta frågeformulär även om du inte varit sjuk. Därigenom hjälper du smittskyddsenheten att kartlägga spridningen.

Medicinsk information finns på landstingets webbplats www.vll.se. På kommunens hemsida finns fortlöpande information om kommunens åtgärder, www.skelleftea.se/smitta.

Cryptosporidium är samma parasit som gäckade Östersund under flera månader i vintras. Erfarenheterna därifrån är naturligtvis värdefulla inför denna förmodade situation.

Mer information:

Skellefteå kommun
Kristina Sundin Jonsson
Kommunchef
Skellefteå kommun
0910-73 50 50 eller 070-608 89 69

Stefan Johansson
Vatten-och avfallschef
Skellefteå kommun
0910-73 78 72 eller 070-224 15 84

Landstinget:
Stephan Stenmark
Smittsläkare
090-785 00 00

Ämnen

Regioner

Kontakter

Agnetha Boström

Agnetha Boström

Presskontakt Pressansvarig 076-127 94 32
Emilie Sjölund

Emilie Sjölund

Presskontakt Presskommunikatör 073-020 70 64

Skellefteå kommun

Det är trivsamt att bo i Skellefteå med omnejd. Vi är många som är överens om det. Inom Skellefteå kommun finns massor av betydelsefulla yrken som går ut på samma sak – att ta hand om vår kommun och dem som bor i den. Att skapa livskvalitet, helt enkelt.

Skellefteå kommun
Stadshuset, Trädgårdsgatan 6
931 85 Skellefteå
Sweden