Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Mathias Dahlgren inspirerade på konferensen MATiNORR

Krögaren Mathias Dahlgren var en av talarna när konferensen MATiNORR i dag drogs i gång i Skellefteå. Närproducerat var hans tema, vilket stämmer bra med konferens syfte att diskutera hur matkulturen i norr kan stärkas.

Andra medverkande den första dagen var Västerbottens matlandetambassadör Ella Nilsson och underhållaren Babben Larsson. MATiNORR genomförs 24-25 augusti i direkt anslutning till Matfesten i Skellefteå som pågår 25-28 augusti. 

 Utveckling av den regionala matkulturen
Vad är norrländsk matkultur och hur kan vi göra den ännu mer attraktiv för oss själva och besökare? Det är en av huvudfrågorna för MATiNORR som riktar sig till livsmedels- och besöksnäringen i norr. Utgångspunkten för konferensen är att det norrländska skafferiet har fantastiska råvaror men att det krävs förädling, nya maträtter, ökade volymer och tydliga koncept för marknadsföring.


- Vi vill vara med och utveckla den regionala matkulturen och bidra till att både livsmedelsbranschen och besöksnäringen blir starkare, förklarar Karin Lundkvist, projektledare för Matfesten som är huvudarrangör för konferensen.

"Det handlar inte om antalet kilometer utan om dialog"
Mattias Dahlgren anknyt till konferenstemat när han resonerade kring vad begreppet närproducerat innebär.
- För mig handlar närproducerat inte i första hand om antalet kilometer utan om möjligheten att jag i dialog med producenterna kan skapa en gemensam framtid där vi kan utveckla kvalitet. Där finns det stora värdet.
Mattias delade med sig av många intressanta synpunkter på hur svensk matkultur kunde utvecklas.
- Vi har bra råvaror, kan göra bra produkter, men vi måste bli bättre på att förpacka detta på ett attraktivt sätt. Dessutom måste vi addera storytelling som bygger på genuitet och äkthet.

Ella Nilsson och Babben Larsson
Ella Nilsson berättade om sin väg fram till uppdraget som matlandetambassadör för Västerbotten. Ett hedersamt uppdrag tyckte Ella som jobbat många år med att lyfta fram den västerbottniska matkulturen.
- Vi har flyttat fram de kulinariska positionerna i länet genom åren, men jag hoppas att vi alla tillsammans ytterligare kan ta vara på möjligheterna som våra fantastiska råvaror ger.

"Mat är ju kultur"

Konferensen inleddes med glada skratt sedan moderatorn Staffan Ling hälsat Babben Larsson välkommen. Babben resonerade med glimten i ögat kring dagens mattrender. Om än tonen var humoristisk så var det med seriös tilltro till matkulturen hon avslutade.
- Matmomsen ska sänkas till 12% Men varför inte samma som kulturmomsen 6%, mat är ju kultur!

Magnifik norrländsk buffé
Under den första konferensdagen medverkade även flera representanter för livsmedelsbranschen i norr. De delade med sig av exempel på lyckade livsmedelssatsningar i norr.
Uppskattad sammanfattare under dagen var Jacke Sjödin som på vers fångade föredragshållarnas budskap.

Dagen avslutas med en magnifik norrländsk buffé. Simon Laiti, Hemmagastronomi i Luleå, har komponerat buffén. Simon har erfarenhet från en rad stjärnkrogar som Westra Piren och 28+ i Göteborg. Han startade även restaurangen Kattilakoski Gastronomi i Tornedalen som blev vald till årets krog i Sverige 2006.

Konferensen fortsätter: Den norrländska maten – finns den?
MATiNORR fortsätter i morgon torsdag. Då medverkar bland andra Ann-Marie Hovstadius som arbetar på Visit Sweden som projektledare för Kommunikationsplattformen för ”Sverige – det nya matlandet”. På programmet står även en paneldiskussion med rubriken ”Den norrländska maten – finns den?” Diskussionen riktar in sig på frågeställningar som: Hur förpackar, konceptualiserar och marknadsför vi vår norrländska matkultur för att utveckla branschen och locka besökare? Hur ska Matnorrland smaka och upplevas?
Konferensprogram och mer information finns här . >>

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Fakta:
MATiNORR arrangeras av Matfestens vänner i Skellefteå AB i samverkan med Matlandetambassadören i Västerbotten – Ella Nilsson, LRF Västerbotten och Matproducenter i norr.
Konferensen är ett led Matfestens utveckling av sitt engagemang i livsmedelsbranschen i norr.
Mer information: Projektledare Karin Lundkvist, tel 070-580 25 37.
Pressbilder läggs kontinuerligt ut på www.matfesteniskelleftea.se

Ämnen

Regioner

Kontakter

Agnetha Boström

Agnetha Boström

Presskontakt Pressansvarig 076-127 94 32
Emilie Sjölund

Emilie Sjölund

Presskontakt Presskommunikatör 073-020 70 64

Skellefteå kommun

Det är trivsamt att bo i Skellefteå med omnejd. Vi är många som är överens om det. Inom Skellefteå kommun finns massor av betydelsefulla yrken som går ut på samma sak – att ta hand om vår kommun och dem som bor i den. Att skapa livskvalitet, helt enkelt.

Skellefteå kommun
Stadshuset, Trädgårdsgatan 6
931 85 Skellefteå
Sweden