Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Fortsatta undersökningar av dagvattnet är viktiga pusselbitar i Skellefteå.

Provtagning och undersökning av dagvattennätet pågår för att se om avloppsvatten kan ha påverkat det dagvatten som leder till Skellefteälven och Klintforsån. Dagvattennätet är intressant att undersöka eftersom vattenverkets vattenintag som används under vintern ligger nedströms några utsläppspunkter för dagvattnet.

– Samtidigt som vi jobbar med åtgärder för att kunna friskförklara dricksvattnet, så pågår ständiga utredningar för att försöka hitta möjliga felkällor, säger Kristina Sundin Jonsson kommunchef i Skellefteå kommun.

Tekniska kontoret har systematiskt undersökt och tagit prover i dagvattnet dels i ett område längs Klintforsån och dels ett område med dagvatten för västra delen av centrum. De båda områdena har dagvatten som rinner ut uppströms vattenverket Abborren. Cirka 40 prover har tagits i de båda områdena.

Provtagningarna visar att det finns påverkan av avloppsvatten till dagvattnet från båda områdena. Fortsatta provtagningar och genomgång uppströms i dagvattennätet pågår. Ett par felkopplingar har hittats och ska åtgärdas. Bland annat undersöks dagvatten på lasarettsområdet.

– Vi tar uppgifterna på största allvar och har genomfört felsökning i dagvattenledningar från Skellefteå lasarett. Med indikatorfärgat vatten har vi hittat en felkoppling. Det avloppet är idag avstängt. Vi har också, i samråd med Skellefteå kommun, tagit ytterligare prover från dagvattenbrunnar på lasarettsområdet och väntar svar nästa vecka, säger Niclas Marklund, tf driftchef på Skellefteå lasarett.

Bygg- och miljökontoret blir ständigt uppdaterade av tekniska kontoret och de undersökningar som de gör.
  – Det är flera olika pusselbitar som ska läggas tillsammans, säger Göran Åström, chef på bygg- och miljökontoret. Vi utreder olika tänkbara källor, både på kommunens ledningsnät och från privata avlopp, och avsikten är att så småningom kunna få fram ett troligt scenario över vad som kan ha hänt. I framtiden är det här något som vi kan dra flera lärdomar av.

Fakta
Ledningsnät kan undersökas på olika sätt; provtagningar, filmning, färgning och ljudkontaktundersökning dvs test med att inne i en fastighet slå på en ledning och någon står ute och lyssnar för att höra om det låter.

Mer information:
Kristina SundinJonsson
Kommunchef
Skellefteå kommun
070-608 89 69

Göran Åström
Förvaltningschef för bygg- och miljökontoret
Skellefteå kommun
070-583 58 30

Niclas Marklund
Tf driftchef
Skellefteå lasarett
070- 289 24 32

Ämnen

Regioner

Kontakter

Agnetha Boström

Agnetha Boström

Presskontakt Pressansvarig 076-127 94 32
Emilie Sjölund

Emilie Sjölund

Presskontakt Presskommunikatör 073-020 70 64

Skellefteå kommun

Det är trivsamt att bo i Skellefteå med omnejd. Vi är många som är överens om det. Inom Skellefteå kommun finns massor av betydelsefulla yrken som går ut på samma sak – att ta hand om vår kommun och dem som bor i den. Att skapa livskvalitet, helt enkelt.

Skellefteå kommun
Stadshuset, Trädgårdsgatan 6
931 85 Skellefteå
Sweden