Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Fortsatt kokning av vattnet i Skellefteå

Fler provsvar väntas under påskhelgen, men oavsett vad svaret blir kvarstår rekommendationen att fortsätta koka vattnet i Skellefteå. På tisdag ska föräldrar börja skicka vattenflaskor med barnen i förskolan och skolorna.

Smittskyddsinstitutet har uppmanat Skellefteå kommun att fortsätta ta fler prover på råvattnet och på nätet, utifrån den kartbild som kommer fram tack vare uppgifterna i enkäten.  

– Vi vill uppmana de som inte har dator att ringa in till kommunens kundtjänst så hjälper de till att fylla i enkäten på vår hemsida, säger Kristina Sundin Jonsson kommunchef i Skellefteå kommun. Vi vill få så många som möjligt att fylla i enkäten för att få ett så bra underlag som möjligt för att underlätta den fortsatta utredningen och provtagningen. Vår uppmaning att koka vatten kvarstår och det kan bli långvarigt.

Riktad information till livsmedelsföretag
Utplaceringen av tankar blir klar under torsdagen, och kommunen har fortlöpande kontakt med VAKA-gruppen. Undersökning pågår för att se om det finns eventuella bräddningar från avloppspumpstationer uppströms Skellefteälven samt var ledningsarbeten har gjorts på ledningsnätet för dricksvattnet.

Bygg- och miljökontoret har ringt runt till 200 olika livsmedelsföretag för att informera och fråga hur företagen hanterar vattenfrågan exempelvis vid matlagning, sköljning av grönsaker, kaffekokning med mera.

Under påskhelgen ska kommunen uppdatera information på hemsidan och det är möjligt att ringa till kundtjänst varje dag klockan 8-20.

Många ringer till sjukvårdsrådgivningen
Under gårdagskvällen och natten har två patienter med magsjukesymtom lagts in på Skellefteå lasarett. Ytterligare sex personer med symtom på magsjuka har under denna tid sökt akuten men kunnat återvända hem. Under förmiddagen idag har ytterligare två personer behandlats för magsymtom och en patient är just nu på väg in till akutmottagningen.

För närvarande har 12 inneliggande patienter magsjukesymtom. Ur personalen är 12 stycken hemma på grund av magsjukesymtom.

Det är fortsatt många samtal till sjukvårdsrådgivningen som handlar om diarréer, kräkningar och magsmärtor.

På kirurgavdelning 2 finns några lediga vårdplatser, medan ortopedavdelning 4 är fullbelagd. På medicinavdelningarna finns enstaka lediga vårdplatser.

Smittskyddsläkare Stephan Stenmark meddelar att ytterligare 12 konstaterade fall av Cryptosporidium finns i 30 analyserade prover. Ytterligare 30 till prover finns kvar för analys.

Cirka 4 400 personer har fyllt i enkäten, varav 54 procent har insjuknat i magsjuka efter den första april. Tidigare råd om kokning av vatten kvarstår.

Kontaktpersoner för media:
Ulf Oscarson, chefläkare, Skellefteå lasarett, 070-348 15 13
Stephan Stenmark, smittskyddsläkare, Västerbottens läns landsting, 070-969 51 40
Kristina SundinJonsson, kommunchef, Skellefteå kommun, 070-608 89 69
Stefan Johansson, vatten- och avfallschef i Skellefteå kommun, 070-224 15 84

Ämnen

Regioner

Kontakter

Agnetha Boström

Agnetha Boström

Presskontakt Pressansvarig 076-127 94 32
Emilie Sjölund

Emilie Sjölund

Presskontakt Presskommunikatör 073-020 70 64

Skellefteå kommun

Det är trivsamt att bo i Skellefteå med omnejd. Vi är många som är överens om det. Inom Skellefteå kommun finns massor av betydelsefulla yrken som går ut på samma sak – att ta hand om vår kommun och dem som bor i den. Att skapa livskvalitet, helt enkelt.

Skellefteå kommun
Stadshuset, Trädgårdsgatan 6
931 85 Skellefteå
Sweden