Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Fortsätt koka – ännu viktigare när vi minskar kloreringen

Klorhalten i dricksvattnet från Abborrverket sänks från onsdag och under en tid framåt. Denna tillfälliga åtgärd är en del av utredningen om misstänkt förekomst av Cryptosporidium. För dig som får ditt dricksvatten från vattenverket Abborren blir kokningen extra viktig under perioden med sänkt klorhalt.

– För att kunna dra nytta av indikatororganismerna kommer vi därför att minska kloreringen vid Aborrverket, säger Stefan Johansson, vatten- och avfallschef i Skellefteå kommun. Tyvärr ökar då risken för virussmitta i dricksvattnet. Vi vill därmed ytterligare förtydliga vikten av att fortsatt koka vattnet, eftersom virus inte överlever vid kokning, avslutar Stefan Johansson.

Flera typiska tecken på vattenburen smitta finns även om inga parasiter hittats i själva vattnet. Att inte hitta organismen som orsakat smittan i vattnet är tyvärr mer regel än undantag när det gäller vattenburen smitta.

I detektivarbetet att hitta smittkällan letar kommunen också efter andra mikroorganismer än Cryptosporidium. Dessa så kallade indikatororganismer är enklare att analysera och kan hjälpa till att hitta eventuella smittkällor. Men indikatororganismerna överlever inte nuvarande dos av klor som tillsätts i dricksvattnet.

Vattenkokning ger effekt

Tack vare kokningen har antalet insjuknade minskat kraftigt. Att upprätthålla motivationen hos medborgarna att koka vattnet är därför otroligt viktigt för att begränsa smittspridning.

– Under den kommande perioden är det extra viktigt att fortsätta koka vattnet nu när vi sänker klorhalten, säger kommunchefenKristina SundinJonsson. Vi arbetar på flera olika fronter och för oss är arbetet med att säkerställa ledningsnätet en viktig del i att vi så småningom ska kunna friskförklara vattnet, avslutarKristina SundinJonsson.

Utredning med många olika steg
Bygg- och miljökontoret har begärt uppgifter från tekniska kontoret om pumpstationer, ledningar och brunnar som ligger uppströms och strax nedströms vattenverket. Eventuella bräddningar ska också redovisas samt rutiner vid bräddning samt hur bräddning upptäcks om det är via larm eller rutininspektioner.

Tekniska kontoret har konstaterat att bräddningar av avloppsvatten skett i vissa av dessa nödutlopp under vintern och våren. Det stopp på en ledning som upptäcktes är åtgärdat. Uppgifterna från tekniska kontoret är en del i en större pågående utredning som bygg- och miljökontoret gör. Bygg- och miljökontoret följer sedan tidigare upp enskilda avloppsanläggningar och speciellt en gemensam anläggning vid Lund. Bygg- och miljökontoret samlar också in uppgifter som ska ligga till grund för SMHI’s beräkningar av vattenströmmar i älven. Bygg- och miljökontoret ska också se om det går att koppla sjukdomsfall orsakade av Cryptosporidium med kända uppgifter om utsläpp av avloppsvatten.

– Vi har haft några ställen där vi ser att det har bräddat, säger Stefan Johansson. De uppgifterna har vi lämnat in till bygg- och miljökontoret. Nu är det upp till myndigheten att utreda troliga orsaker, avslutar Stefan Johansson.

Nya provsvar visade inga spår
Ett samlingsprov som tagits under tre dygn på utgående dricksvatten från Abborrverket visade inga spår av Cryptosproidium. Fler provsvar väntas i slutet av veckan.

Mer information:
Stefan Johansson
Vatten- och avfallschef
Skellefteå kommun
070- 224 15 84

Kristina Sundin Jonsson
Kommunchef
Skellefteå kommun
070-608 89 69

Ämnen

Regioner

Kontakter

Agnetha Boström

Agnetha Boström

Presskontakt Pressansvarig 076-127 94 32
Emilie Sjölund

Emilie Sjölund

Presskontakt Presskommunikatör 073-020 70 64

Skellefteå kommun

Det är trivsamt att bo i Skellefteå med omnejd. Vi är många som är överens om det. Inom Skellefteå kommun finns massor av betydelsefulla yrken som går ut på samma sak – att ta hand om vår kommun och dem som bor i den. Att skapa livskvalitet, helt enkelt.

Skellefteå kommun
Stadshuset, Trädgårdsgatan 6
931 85 Skellefteå
Sweden