Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Förskolorna i Byske först med tydliga profiler

Alla tre förskolorna i Byske ska arbeta med hälsa, miljö och friluftsliv.
 På en av förskolorna ska de minsta barnen vara och de två andra förskolorna tar hand om barnen från tre år upptill fem år.
 - Genom vår profilering ökar vi den pedagogiska kvalitén och en följd tror vi också blir att belastningen på personalen minskar, säger Elisabeth Öhlund, rektor för förskolorna i Byske.
   Hon har i sitt arbete märkt att kraven från föräldrarna ökar på just den pedagogiska kvalitén. Förr när föräldrar ringde och frågade om förskoleplats var det avståndet till förskolan som var det viktiga. Men idag ringer unga familjer som bor i storstäderna, och med sitt ursprung från norra Sverige, och när de vill flytta norrut ringer de runt och ställer frågor om skola och barnomsorg.
 - De här föräldrarna vill veta hur mycket pedagogisk utbildning personalen har och vilken profil förskolan har, och det tycker jag är roligt och något som vi inom kommunen får lov att ställa in oss på, säger Elisabeth Öhlund.

  I Byske började Elisabeth Öhlund och medarbetarna att diskutera den här frågan under förra läsåret. I början av förändringsprocessen var en del medarbetare orolig över att byta arbetslag eller lokal, men diskussionerna började och har fått ta tid och i slutändan har medarbetarna själva arbetat fram vilka profiler förskolorna ska ha.
   - Idag är alla jättetända på det här och när jag hör medarbetarna prata, så är jag övertygad om att kvaliteten ökar, säger Elisabeth Öhlund.
Alla har gått utbildningen Naturskolan som kommunen har och dessutom går några i personalen en distansutbildning på högskolenivå i Friluftsfrämjandets pedagogik I Ur och Skur.
Vad innebär förändringarna för medarbetarna?
  - De får jobba mer inriktat efter vissa åldrar, kan anpassa miljöer efter barnens ålder och kan göra mera riktade pedagogisk verksamhet för de olika åldrarna, säger Elisabeth Öhlund. Genom att förändra så här ökar vi kvaliteten samtidigt som stressen minskar.
Elisabeth Öhlund har själv startat ett föräldrakollektiv i Skelleftehamn med I Ur och Skur profil och hon vet själv att det tar två år att vända en pedagogisk inriktning och fem år innan det sitter i ryggmärgen.
- Jag vet att tankarna vi har i Byske är oerhört goda och det här blir jättebra och övergången ska vi lösa så smidigt som möjligt för alla. Hösten 2009 är vi i full gång med de nya profilerna på förskolorna.


Fakta om förskolorna i Byske
Förskolan Myran ska arbeta med Friluftsfrämjarnas pedagogik, I Ur och Skur. Ringens Må Bra förskola ska ge grunden för ett livslångt lärande där
M-mat
Å-återvinning och miljö
B- berätta och lyssna
R- roligt och lekfullt
A-aktiva barn.
De båda förskolorna tar hand om barn i åldern 3-5 år.

För de minsta barnen från 1- 3 år finns Trollbäckens Må Bra förskola med inriktning på musik, rörelse och uteliv. En förskola där barnen får leka och lära i en stressfri miljö och att barnen får en tidig förståelse för vad empati och respekt står för.

Kontakta
Elisabeth Öhlund, rektor för förskolorna i Byske
Telefon: 0910-74 01 53 eller 070-524 07 56
elisabeth.ohlund@skelleftea.se

 

Ämnen

Regioner

Kontakter

Agnetha Boström

Agnetha Boström

Presskontakt Pressansvarig 076-127 94 32
Emilie Sjölund

Emilie Sjölund

Presskontakt Presskommunikatör 073-020 70 64

Skellefteå kommun

Det är trivsamt att bo i Skellefteå med omnejd. Vi är många som är överens om det. Inom Skellefteå kommun finns massor av betydelsefulla yrken som går ut på samma sak – att ta hand om vår kommun och dem som bor i den. Att skapa livskvalitet, helt enkelt.

Skellefteå kommun
Stadshuset, Trädgårdsgatan 6
931 85 Skellefteå
Sweden