Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Fler förskolor får hjälp

I morgon startar kommunens Frivilligaresursgrupp, FRG sitt arbete med att köra ut tio liters vattendunkar till förskolor med 2-3 avdelningar.

– Vi tittar på hur vi kan bistå de kommunala verksamheterna för att de ska klara sin verksamhet under lång tid, säger kommunchef Kristina Sundin Jonsson. Vi vet att vi måste prioritera, men vi vill gärna göra vad vi kan. Vi ska bland annat sätta igång vår Frivilligaresursgrupp, avslutar hon.

En frivillig resursgrupp, FRG, är en form av samarbete mellan kommun och frivilliga, som ger kommunen tillgång till extra personalresurser vid kriser.

De olika kommunala verksamheterna ska i respektive förvaltning ta fram en lista på verksamheter som de tycker är prioriterade. Sedan ska förvaltningscheferna godkänna listan och föra den vidare till krisledningen. Ytterst är det kommunens krisledning som i samråd med tekniska kontoret beslutar över vilka verksamheter som får vattentankar.

Räddningstjänsten hjälper i veckan till med att köra ut färskt vatten till vattentankarna som är utplacerade. Provtagningen fortsätter också enligt den plan som är framtagen. Tekniska kontoret ska genom utökad provtagning säkerställa att källan till Cryptosporidiumutbrottet inte finns någonstans efter ledningsnätet. Ytterligare provsvar från Smittskyddsinstitutet väntas inte förrän tisdag eller onsdag i veckan.

Idag är sjukdomsbilden på kommunens boenden under påsken kompletta. På äldreboenden har 15 boende av 643 personer haft symtom och cirka 28 personer bland personalen under påskhelgen och dagarna efter. På handikappboenden har 10-15 av cirka 450 haft symtom.

Tillsynsmyndigheten inom bygg- och miljökontoret fortsätter att följa upp tips från allmänheten om enskilda avloppsanläggningar. Arbetet med att informera livsmedelsföretag fortsätter.

Läget inom sjukvården
Vid lunchtid idag hade 11 997 personer svarat på webenkäten och 5 930 har uppgett att de haft magsjukesymtom ut sedan den första april. Det finns nu

95 bekräftade fall av Cryptosporidium i avföringsprover från sjuka patienter sedan den 15 april Antalet nyinsjuknade sjunker och planar ut från två dagar efter att vattenkokningen infördes. Detta talar starkt för att vattenkokningen har effekt.

- Uppmaningen är att även fortsättningsvis koka vattnet och vara noga med handhygienen, säger Stephan Stenmark, smittskyddsläkare.

På Skellefteå lasarett ser man nu en minskning i antalet inläggningar p.g.a magsjuka. Likaså ses en minskning i samtalen till sjukvårdsrådgivningen som handlar om magsjukesymtom. Beläggningssituationen vid lasarettet fortsätter att vara ansträngd men under kontroll med överbeläggningar på vissa vårdavdelningar.

Fakta
Vattenkokningen gäller bara de som får vatten från vattenverket Abborren och det är 40 000 abonnenter. Karta finns på kommunens hemsida

www.skelleftea.se/smittaeller ringa och fråga i kommunens kundtjänst.

De som inte behöver koka vattnet får sitt vatten från Slind eller bor i andra samhällen, med egna vattenverk. Till exempel Bureå, Lövånger, Burträsk, Byske, Boliden, Jörn. Eller de som har egen brunn.

Läs mera om FRG här: http://www.skelleftea.se/default.aspx?id=3436&ptid=0

Kontaktpersoner för media:
Kristina Sundin Jonsson, kommunchef 070-608 89 69
Stefan Johansson, VA-chef 070-224 15 84
Eva Feil, överläkare och ordförande i katastrofkommittén, Skellefteå lasarett, sök via växeln 0910-77 10 00 (efter kl 16.30 mobil 070-242 45 11)
Stephan Stenmark, smittskyddsläkare, Västerbottens läns landsting, 070-969 51 40

 

 

 

 

Ämnen

Regioner

Kontakter

Agnetha Boström

Agnetha Boström

Presskontakt Pressansvarig 076-127 94 32
Emilie Sjölund

Emilie Sjölund

Presskontakt Presskommunikatör 073-020 70 64

Skellefteå kommun

Det är trivsamt att bo i Skellefteå med omnejd. Vi är många som är överens om det. Inom Skellefteå kommun finns massor av betydelsefulla yrken som går ut på samma sak – att ta hand om vår kommun och dem som bor i den. Att skapa livskvalitet, helt enkelt.

Skellefteå kommun
Stadshuset, Trädgårdsgatan 6
931 85 Skellefteå
Sweden