Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

En uppföljande enkät ska skickas ut till slumpvist utvalda

Nu är webenkäten på Skellefteå kommuns hemsida stängd. Totalt har 12 368 besvarat enkäten och 6167 personer har uppgett att de varit sjuka. En uppföljande brevenkät ska skickas ut till ett slumpvist urval av Skellefteås befolkning.
– Stort tack för alla som svarat på enkäten och vi hoppas att många medborgare som får brevenkäten fortsätter att hjälpa till genom att besvara frågorna i den nya enkäten, sägerKristina SundinJonsson.

Den nya brevenkäten sker i samarbete med Smittskyddsinstitutet, Skellefteå kommun och Smittskyddsenheten i Västerbotten. Den beskriver bättre hur sjuk hela befolkningen har varit i alla åldersgrupper. Enkäten kan ge mer information om när utbrottet började eftersom frågor om symtom är från 1 januari och framåt. Sedan kan den fungera som en kontroll av de data som den frivilliga enkäten visade.

Det här utbrottet är Sveriges näst största utbrott med Cryptosporidium och över 6 000 personer har varit sjuka.
– Vi rekommenderar uthållighet med vattenkokningen tills dess att Skellefteå kommun ger klartecken att arbetet med vattnet är klart, säger smittskyddsläkaren Stephan Stenmark. Att man varit sjuk ger inte immunitet som förhindrar nyinsjuknande vid ny smitta, därför ska även de som varit sjuka fortsätta att koka vattnet. Det är också viktigt med fortsatt god handhygien, avslutar Stephan Stenmark.

När det gäller UV-anläggningarna så känner tekniska kontoret en försiktig optimism om att UV-anläggningarna ska kunna anpassas till Skellefteås råvatten. Innan en UV-anläggning kan installeras behöver det undersökas vad anläggningen ska prestera. Det arbetet pågår, bland annat genom provtagning. Därefter ska installationen anpassas till byggnaden och den befintliga reningsprocessen. En UV-anläggning ska också styras och övervakas. Det ska också lösas innan anläggningen kan startas. Allt detta ska genomföras under pågående drift av vattenverket. Flera UV-anläggningar behövs för att säkerställa att anläggningen får tillräcklig kapacitet och säkerhet över tiden.

– Totalt producerar vi 18 miljoner liter vatten varje dag, så det är viktigt att veta att råvattnet passar ihop med UV-anläggningen och att vi har rätt utrustning som vi behöver för att monteringen ska fungera.

Läget inom sjukvården
Inom sjukvården fortsätter man att följa magsjukeepidemin med provtagning på patienter som läggs in för dessa symtom. För närvarande är elva patienter inlagda på Skellefteå lasarett med magsjukesymtom. Endast ett fåtal av samtalen till sjukvårdsrådgivningen handlar om magsjukesymtom.

Vårdplatssituationen på lasarettet är under kontroll men med en del överbeläggningar på några vårdavdelningar. Det finns nu 116 bekräftade fall av Cryptosporidium i avföringsprover från sjuka patienter sedan den 15 april.

Kontaktpersoner för media
Kristina SundinJonsson, kommunchef 070-608 89 69
Stefan Johansson, VA-chef 070-224 15 84
Stephan Stenmark, smittskyddsläkare, 070-969 51 40
Ulf Oscarson, chefläkare, Skellefteå lasarett, 070-348 15 13

 

 

 

 

Ämnen

Regioner

Kontakter

Agnetha Boström

Agnetha Boström

Presskontakt Pressansvarig 076-127 94 32
Emilie Sjölund

Emilie Sjölund

Presskontakt Presskommunikatör 073-020 70 64

Skellefteå kommun

Det är trivsamt att bo i Skellefteå med omnejd. Vi är många som är överens om det. Inom Skellefteå kommun finns massor av betydelsefulla yrken som går ut på samma sak – att ta hand om vår kommun och dem som bor i den. Att skapa livskvalitet, helt enkelt.

Skellefteå kommun
Stadshuset, Trädgårdsgatan 6
931 85 Skellefteå
Sweden