Följ Skellefteå kommun

​Beslut om drogtester upphävs

Pressmeddelande   •   Maj 06, 2020 15:04 CEST

Vid onsdagens sammanträde i personalnämnden beslutade man att upphäva det tidigare beslutet om att införa slumpvisa drogtester av anställda i Skellefteå kommun. Beslutet upphävs eftersom det framkommit juridiska oklarheter när det gäller lagstödet för slumpvisa drogtester bland medarbetare. Under nämndens möte beslutades också att kommunledningskontorets arbete med att ta fram riktlinjer för drogtester i samband med nyanställning skjuts fram till hösten 2020.

- Under de förutsättningar som nu kommit fram känns det inte som rätt läge att genomföra beslutet som en av de första kommunerna i Sverige. Därför upphäver vi det men fortsätter att bevaka frågan framöver, säger Evelina Fahlesson (S), personalnämndens ordförande.

Det var i november 2019 som personalnämnden fattade beslutet att införa slumpvisa drogtester på såväl redan anställda som personer som är aktuella för anställning inom Skellefteå kommun. Efter beslutet fattades har det kommit fram juridiska oklarheter när det gäller den lagliga möjligheten att utföra drogtester på anställda. Bland annat har Justitieombudsmannen uttalat sig om det olämpliga i att genomföra frivilliga drogtester. Dessutom har Datainspektionen ifrågasatt det lagliga stödet för behandling och lagring av känsliga personuppgifter. Slumpmässiga drogtester rekommenderas inte heller av SKR, Sveriges kommuner och regioner.

- Självklart måste det finnas rejält lagstöd för insatser av det här slaget. Och när nu såväl Justitieombudsmannen som Datainspektionen och SKR lyfter tveksamheter kring flera juridiska aspekter, då är det inte läge att gå vidare, säger Joakim Lundin, personalchef.

I november beslutade personalnämnden också att kommunledningskontoret skulle att ta fram riktlinjer för alkohol- och drogtester för nyanställda vilka skulle redovisas till personalnämnden för beslut i april 2020. På grund av ökad arbetsbelastning i samband med coronapandemin kommer riktlinjerna för detta att presenteras under hösten 2020.


För mer information:
Evelina Fahlesson (S), personalnämndens ordförande
070 – 230 09 94

Joakim Lundin, personalchef
070 -176 00 34

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.