Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Bada i älven på egen risk

Under sommarens varma dagar är det frestande att svalka sig med ett dopp i Skellefteälven. Men i dagsläget är delar av älven inte lämpade för bad.

Det finns misstankar om att Skellefteälven kan innehålla vattenparasiten Cryptosporidium. Därför vill Skellefteå kommun avråda från bad. Det gäller sträckan från Medledammen, genom staden och ut till havet.

Nedströms dammen i Bergsbyn finns dessutom utloppet från avloppsreningsverket som, oavsett Cryptosporidium, innehåller bakterier och andra mikroorganismer som gör vattnet mindre lämpligt att bada i.

– Reningsverket fungerar som vanligt, så det är ingen skillnad mot tidigare år. Men nu när vi har en misstänkt parasit i omlopp så vill vi uppmana till försiktighet, säger Anna Bodén, miljöinspektör.

Även i området från Mobacken och genom hela staden är det olämpligt att bada. Här och där finns skyltar som avråder från bad.

Om man trots detta väljer att bada i älven så sker det på egen risk.

– Svälj inte vattnet, och kom ihåg att duscha efter badet, uppmanar Anna Bodén.

 

För mer information, kontakta

Nicolina Vaneryd, miljöinspektör, 0910-73 76 72

Anna Bodén, miljöinspektör, 0910-73 76 85, 073-089 76 85

Ämnen

Regioner


Kontakter

Agnetha Boström

Agnetha Boström

Presskontakt Pressansvarig 076-127 94 32
Emilie Sjölund

Emilie Sjölund

Presskontakt Presskommunikatör 073-020 70 64

Skellefteå kommun

Det är trivsamt att bo i Skellefteå med omnejd. Vi är många som är överens om det. Inom Skellefteå kommun finns massor av betydelsefulla yrken som går ut på samma sak – att ta hand om vår kommun och dem som bor i den. Att skapa livskvalitet, helt enkelt.

Skellefteå kommun
Stadshuset, Trädgårdsgatan 6
931 85 Skellefteå
Sweden