Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

​Avgiftsfri buss för resenärer med barnvagn träder i kraft 1 september

Kommunstyrelsens beslut att tillåta resenärer med barnvagn att åka gratis på Skellefteås lokalbussar kommer att träda i kraft den 1 september 2020 och inte den 1 mars som tidigare meddelats. Anledningen är att Regionala kollektivtrafikmyndigheten, RKM, måste fatta ett formellt beslut när det gäller såväl taxor som avgiftsbefrielse.

-Eftersom RKM inte hinner fatta beslutet innan 1 mars måste vi skjuta på genomförandet. Genom att sätta datumet till 1 september får vi också mer tid att förbereda oss, säger Lorents Burman (S), kommunalråd i Skellefteå.

Skälet till att införa avgiftsfria bussturer för resenärer med barnvagn stavas trygghet. I dagsläget behöver personer med barnvagn lämna barnvagnen för att kunna gå fram och betala, något som kan skapa otrygghet och som dessutom gör bussresandet krångligt. Genom avgiftsfria resor får personer med barnvagn en tryggare och smidigare påstigning och avstigning.

-Vi vill att det ska vara enkelt att välja kollektivtrafiken. Att slippa lämna barnvagnen i mitten av bussen för att betala gör det lättare även för människor med småbarn att välja bussen. Vi vet att många upplevt detta som ett hinder när det gäller att åka kollektivt, säger Marie Larsson, vd för Skellefteå Buss

Försöksperioden för avgiftsfria bussresor för personer med barnvagn kommer att pågå mellan 1 september 2020 och 31 mars 2021. Därefter kommer den att utvärderas.

För mer information:
Lorents Burman (S), kommunalråd
Telefon: 070-243 07 00

Marie Larsson, vd Skellefteå Buss
Telefon: 070 - 536 64 84

Ämnen

Regioner

Kontakter

Agnetha Boström

Agnetha Boström

Presskontakt Pressansvarig 076-127 94 32
Emilie Sjölund

Emilie Sjölund

Presskontakt Presskommunikatör 073-020 70 64

Skellefteå kommun

Det är trivsamt att bo i Skellefteå med omnejd. Vi är många som är överens om det. Inom Skellefteå kommun finns massor av betydelsefulla yrken som går ut på samma sak – att ta hand om vår kommun och dem som bor i den. Att skapa livskvalitet, helt enkelt.

Skellefteå kommun
Stadshuset, Trädgårdsgatan 6
931 85 Skellefteå
Sweden