Följ Skellefteå kommun

​Arbetsmarknadsministern i digitalt möte med kommunledningen och LTU

Pressmeddelande   •   Maj 13, 2020 13:59 CEST

Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark.

På onsdagen hade Skellefteås kommunalråd Lorents Burman (S) och kommundirektören Kristina Sundin Jonsson tillsammans med rektor Birgitta Bergvall-Kåreborn, Luleå Tekniska Universitet, LTU, ett digitalt möte med arbetsmarknadsminister Eva Nordmark. Mötet handlade om hur man genom samverkan kan bidra till en omställning av arbetsmarknaden genom fler och anpassade utbildningar för industrins behov.

-Skellefteå befinner sig i en expansiv fas med en positiv utveckling inom en rad områden. Investeringar och etableringar skapar möjlighet för en dynamisk och stark utveckling av vår arbetsmarknad. Det här är en utveckling som blir möjlig genom en stark samverkan mellan näringsliv, region, akademin, andra statliga aktörer, kommun och arbetsmarknadens parter. Att föra en dialog kring de här frågorna direkt med arbetsmarknadsministern är en värdefull och viktig del i vårt arbete kring kompetensförsörjning både på kort och på lång sikt, säger Lorents Burman.

Nationella kunskaps- och kompetenslyft blir allt viktigare för kommunerna och Sverige som helhet. För Skellefteås del är det viktigt särskilt med tanke på etableringen av Northvolt och övriga industriföretag som tillsammans lägger grunden för en ny svensk basindustri. Genom att erbjuda längre eller kortare kurser/utbildningar som svarar mot industrins behov av kompetens och arbetskraft kan flera grupper i samhället ges möjlighet att snabbt bli intressanta för andra branscher. Tillsammans med Luleå tekniska universitet som har både utbildning och forskning i Skellefteå har Skellefteå kommun redan nu utvecklat några sommarkurser för att möta detta behov. Samtidigt ser kommunen att man tillsammans kan göra långt mycket mer och även göra skillnad för de individer som på grund av coronapandemin ställs utanför arbetsmarknaden, både inom industrin och i andra branscher.

-Under mötet diskuterade vi hur vi tillsammans med övriga regionala och nationella aktörer kan arbeta vidare med den här processen. För det är just samverkan som är grunden för den stora industriella expansion som Skellefteå befinner sig i och det är genom att jobba tillsammans på alla nivåer som vi kan bidra till klimatomställningen i Europa, tusentals nya svenska jobb och en större framtidstro såväl lokalt och regionalt som nationell, säger Kristina Sundin Jonsson

Birgitta Bergvall-Kåreborn betonar vikten av att Sverige, under den här svåra situationen gör satsningar som på lång sikt bygger Sverige starkare. En sådan viktig satsning är ett nationellt kunskapslyft.

-Det faktum att vi i norra Sverige framför allt ser permitterade, varslade eller uppsagda inom branscher där många saknar högre utbildning, samtidigt som vi står inför flera stora utvecklingsprojekt, ger oss en möjlighet att matcha kompetenslyft för individen med kompetensförsörjningsbehov för företag. Vi vill gärna vara med och ta fram en sådan modell i samarbete mellan Skellefteå kommun och Northvolt, säger Birgitta Bergvall-Kåreborn.

För mer information:

Lorents Burman (S), kommunalråd
070-243 07 00

Kristina Sundin Jonsson, kommundirektör
070-608 89 69

Birgitta Bergvall-Kåreborn, rektor LTU
0920-49 13 27

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.