Gå direkt till innehåll
Äldreomsorgen och kulturen allt mer populära i Skellefteå

Pressmeddelande -

Äldreomsorgen och kulturen allt mer populära i Skellefteå

Äldreomsorgen i Skellefteå fortsätter att klättra på popularitetsstegen. Det visar den medborgarundersökning som idag presenteras av SCB. Kulturen är årets andra stora vinnare.

Skellefteå som helhet får i medborgarundersökningen högre betyg inom alla övergripande områden som mäts jämfört med andra kommuner. Det gäller såväl "kommunen som en plats att bo och leva i" som "kommunens verksamheter".

- Dessutom ligger vi nu för första gången, sedan mätningarna startade 2006, över riksgenomsnittet när det gäller "möjlighet till inflytande på kommunens verksamheter och beslut i Skellefteå kommun", konstaterar Marie Larsson, chef för avdelningen Medborgarservice vid Skellefteå kommun.

Bland 97 kommuner som i år deltagit i SCB:s medborgarundersökning får Skellefteå, liksom förra året, betyget 66 av 100, jämfört med riksgenomsnittet på 64 vad gäller hur bra man trivs i sin kommun.

Gällande synen på den kommunala verksamheten får Skellefteå kommun också samma betyg som i fjol, nämligen 57, vilket kan jämföras med riksgenomsnittet som ligger på 54. Här står äldreomsorgen för den mest positiva trenden. 2006 fick äldreomsorgen ett betyg på 33, vilket var hela 16 enheter lägre än riksgenomsnittet. 2007 hade detta ökat till 38 och i år når de upp till 42, vilket är nio enheter lägre än riksgenomsnittet.

- Äldreomsorgens satsningar på fler äldreboendeplatser och kompetensutveckling av vår personal visar goda resultat. Att vi blivit bättre på att berätta om allt vi gör och visa på goda exempel har säkert också gjort sitt till. Det känns verkligen roligt att kommunmedborgarnas förtroende för oss ökar, säger Tomas Hedström, chef för utvecklingsenheten inom äldreomsorgen i Skellefteå kommun.

Betyget som mäter åsikten om hur bra kommunen "stödjer utsatta personer", vilket både berör individ- och familjeomsorgen och handikappomsorgen, har också putsats rejält - närmare bestämt från 45 till 48. Här ligger riksgenomsnittet på 50.

Staffan Näslund, chef för individ- och familjeomsorgen håller med Tomas Hedström om att de offensiva mediekontakterna gett resultat.

- På så sätt har vi lyckats få en mer neutral bild av vår verksamhet, säger han.

Staffan Näslund pekar vidare på att man inom individ- och familjeomsorgen lägger ner resurser på förebyggande arbete och att samarbetet med andra kommunala förvaltningar ständigt förbättras.

Satsning på Nordanå

Ett område som också förbättrats är kulturen. Skellefteå kommuns kulturbetyg har ökat med fyra enheter från 59 till 63. Här ligger man nu långt över riksgenomsnittet som landar på 58.

- Jag tror att ansiktslyftningen av Nordanå kulturcentrum medfört att medborgarna upplever oss som mer tillgängliga än tidigare. Att vi hittat nya fräscha samarbetsformer med Västerbottensteatern och Skellefteå museum kan också ha bidragit till det högre betyget, säger kulturchef Anna-Lena Lundmark.

Medborgarnas åsikter om inflytandet i Skellefteå kommun ligger på samma nivå som i fjol och betyget är 41. Den här gången har man kravlat sig över riksgenomsnittet på 40.

- Glädjande är att se hur betyget för möjlighet till påverkan ökat med två enheter varje år sedan 2006 för att nu nå upp till 40, vilket kan jämföras med riksgenomsnittet på 38. Här tror jag att satsningen på den centrala kundtjänsten spelat en viktig roll. I den kan vi samla upp alla synpunkter som medborgarna har och använda den kunskapen för att förbättra verksamheten, avslutar Marie Larsson.

Mer information: Marie Larsson, chef Medborgarservice, Skellefteå kommun, 070-53 66 484, Gabriella Hahr, informationsansvarig socialkontoret, Skellefteå kommun, 070-322 07 15, Anna-Lena Lundmark, kulturchef, 070-397 94 36.

Ämnen

Regioner

Kontakter

Agnetha Boström

Agnetha Boström

Presskontakt Pressansvarig 076-127 94 32
Emilie Sjölund

Emilie Sjölund

Presskontakt Presskommunikatör 073-020 70 64

Skellefteå kommun

Det är trivsamt att bo i Skellefteå med omnejd. Vi är många som är överens om det. Inom Skellefteå kommun finns massor av betydelsefulla yrken som går ut på samma sak – att ta hand om vår kommun och dem som bor i den. Att skapa livskvalitet, helt enkelt.

Skellefteå kommun
Stadshuset, Trädgårdsgatan 6
931 85 Skellefteå
Sweden