Gå direkt till innehåll

Nyhet -

Taktila informationsskyltar i Skellefteås stadspark

Två taktila skyltar har tagits fram genom samarbete mellan Skellefteå kommun gator och parker, Synskadades förening i Skellefteå (SRF) samt Skellefteå kommuns delaktighetssamordnare. 

– Vi tycker det är viktigt att alla våra mötesplatser, både inom och utomhus ska vara tillgängliga och kännas välkomnande för alla. De två taktila skyltar som nu sätts upp är ett bra exempel på det säger Ola Burström, tekniska nämndens ordförande

Ett samarbete mellan Synskadades förening och Skellefteå kommun
I samband med att Stadsparken renoverats har planer funnits och diskussioner förts hur en informationsskylt kan göras på bästa sätt. Ett arbete startade då tillsammans med SRF – Synskadades förening i Skellefteå kring hur en sådan skylt bör utformas för att göra Stadparken mer tillgänglig för alla. De taktila skyltarna visar en plan över Stadsparken och delen ner mot vattnet. Den är upphöjd i olika lager för att göra det möjligt att känna av var gångar går och planteringarna finns m.m. Information finns även som text, punktskrift samt en QR-kod som leder besökare vidare in på Skellefteå kommuns webb och mer information kring Stadsparken.

– De här skyltarna är för mig ett konkret exempel på när vårt arbete fungerar som vi vill i Rådet för förebyggande av funktionshinder. Det finns en politisk vilja att skapa större tillgänglighet, förvaltningen får ett uppdrag, jag kan koppla in våra frivillig-experter i Synskadades förening och vi kan tillsammans med ett bra företag bolla fram en lösning som alla tror på, säger Alexandra Sundberg, delaktighetssamordnare.

– När vi blir tillfrågade att vara med och bidra med våra kunskaper och erfarenheter genom hela arbetsgången på det här sättet så blir resultatet oftast bättre. Det har tagit lång tid och det är första gången vi hjälps åt att ta fram den här sortens skylt, så det kommer kanske att dyka upp bitar som kan förbättras till nästa gång. Vi som själva är blinda eller lever med grav synnedsättning behöver taktil information för att kunna förstå miljöer och orientera oss mer självständigt, förklarar Ethel Hedström, Synskadades förening.

– Vi är väldigt stolta över att ha fått uppdraget att tillverka de taktila kartorna i stadsparken.

Vi har med vår kunskap tagit fram en karta som är enkel att tyda och därmed bidrar till att göra stadsparken tillgänglig för alla. Vi är övertygade om att den taktila kartan gör skillnad i personer med synnedsättnings vardag, och vår förhoppning är att fler kommuner följer Skellefteå och satsar på delaktighet och tillgänglighet, säger Ulf Gustavsson, VD för skyltföretaget SG Access.

Ämnen

Regioner

Kontakter

Agnetha Boström

Agnetha Boström

Presskontakt Pressansvarig 076-127 94 32
Emilie Sjölund

Emilie Sjölund

Presskontakt Presskommunikatör 073-020 70 64

Skellefteå kommun

Det är trivsamt att bo i Skellefteå med omnejd. Vi är många som är överens om det. Inom Skellefteå kommun finns massor av betydelsefulla yrken som går ut på samma sak – att ta hand om vår kommun och dem som bor i den. Att skapa livskvalitet, helt enkelt.

Skellefteå kommun
Stadshuset, Trädgårdsgatan 6
931 85 Skellefteå
Sweden