Gå direkt till innehåll

Nyhet -

Stadsparken i Skellefteå tog silver i European Garden Award 2016

Den 9 september offentliggjordes vinnarna i European Garden Award vid en prisceremoni i Schloss Dyck utanför Düsseldorf, Tyskland. Stadsparken tog en hedrande andraplats där vinnaren blev parken Kloster Lorsch i Tyskland.

Stadsparken i Skellefteå var en av tre parker i Europa som nominerats av det internationella nätverket ”European Garden Heritage Network, EHGN” i kategorin ”Innovative Contemporary Concept or Design of a Park or Garden” som fritt översatt blir ” Innovativa moderna koncept eller design av en Park eller trädgård”. Totalt var 57 tävlingsbidrag från Europa utsedda av EHGN och av dessa nominerades åtta finalister i fyra kategorier, Skellefteå stadspark var en av dessa åtta finalparker.

– Efter de fantastiska omdömena som gavs om Stadsparken i samband med prisutdelningen är vi, om det ens är möjligt, ännu mera stolta över vår Stadspark idag säger Zandra Nordin, Stadsträdgårdmästare i Skellefteå kommun. Bara att vara nominerad visar att vi har en park som är på högsta nivå bland Europas alla parker. Det är stort!

I juryns utlåtande
I juryns utlåtande står bland annat ” In spite of the rough climate, it is especially the use of plants and their great variety that is one of the most important features of the design. The project is, among many other aspects, a good example of combining “Nordic light and summer flowers”. Fritt översatt blir det: Trots det tuffa klimatet , är det särskilt användningen av växter och deras stora variation som är en av de viktigaste funktionerna i designen. Projektet är , bland många andra aspekter , ett bra exempel på att kombinera " det nordiska ljuset och sommarblommor "

Övriga nominerade i samma kategori var Kloster Lorsch, Tyskland samt Atlantic Park (Parque Atlantico) i Spanien.Ulf Nordfjell, landskapsarkitekt Ramböll är den som står bakom gestaltningen av parken. Entreprenör var NCC.

Om European Garden Award och EGHN 
EGHN är ett europeiskt nätverk av medlemsparker och organisationer som arbetar för att marknadsföra parkerna som turist- och besöksmål. De bedriver även utvecklingsprojekt och har instiftat European Garden Award som delas ut i 3 klasser. Nätverket administreras av Schloss Dyck Foundation utanför Dusseldorf och finansieras via EU. Som huvudsponsor till tävlingen står sedan 2012 plantskolan Lorenz von Ehrenin, Hamburg.

Ämnen

Regioner

Kontakter

Agnetha Boström

Agnetha Boström

Presskontakt Pressansvarig 076-127 94 32
Emilie Sjölund

Emilie Sjölund

Presskontakt Presskommunikatör 073-020 70 64

Skellefteå kommun

Det är trivsamt att bo i Skellefteå med omnejd. Vi är många som är överens om det. Inom Skellefteå kommun finns massor av betydelsefulla yrken som går ut på samma sak – att ta hand om vår kommun och dem som bor i den. Att skapa livskvalitet, helt enkelt.

Skellefteå kommun
Stadshuset, Trädgårdsgatan 6
931 85 Skellefteå
Sweden