Gå direkt till innehåll

Nyhet -

Stadsparken i Skelefteå nominerad till Stenpriset 2016

Stadsparken i Skellefteå har, som en av fyra, nominerats till Stenpriset 2016. Stenpriset är ett arkitekturpris som delas ut av Sveriges Stenindustriförbund till ett projekt i Sverige där natursten används på ett estetiskt, hållbart och nyskapande sätt.

Motiveringen
"I en relativt liten nordsvensk kommun har ett ambitiöst projekt genomförts. Syftet har varit att förädla och förnya den befintliga stadsparken, vackert belägen åt söder och älven. Övre delen av parken ligger på ett relativt horisontellt plan medan parkens fortsättning är en trappad brink ner mot vattnet, inte utan dramatik. Övre planet har behållit motivet av en klassisk stadspark med centralaxel, fontän och inramande alléträd. Innanför denna symmetriska uppläggning har nya figurer, ytor, möbler och rum lagts till. Detaljarbetet är imponerande och tilläggen har en stor precision. Om ytorna och formerna har genomgått en viss förenkling jämfört med den historiska parken, så har behandlingen av växtmaterialet snarast gjorts rikare med välkomponerade perenna planteringar och nya träd. Stenmaterialet är nordiskt och består av frikostigt dimensionerade inramningar av granit och en torgdel av skiffer, vilken har fått en elegant randning".

Övriga nominerade
Övriga nominerade i samma kategori är Stora Torget i Barkarby, Stora Torget i Visby och konstverket Utblick/Insikt i Malmö. Priset kommer att delas ut 19 oktober.

Medlemmar i juryn

I juryn för Stenpriset 2016 ingår:

Kurt Johansson, professor vid SLU Alnarp och expert på natursten

Staffan Strindberg, arkitekt SAR/MSA, Strindberg Arkitekter (vinnare av Stenpriset 2014)

Thorbjörn Andersson, landskapsarkitekt LAR/MSA, Sweco Arkitekter och professor vid SLU

Kai Marklin, ordförande, Sveriges Stenindustriförbund

Ämnen

Regioner

Kontakter

Agnetha Boström

Agnetha Boström

Presskontakt Pressansvarig 076-127 94 32
Emilie Sjölund

Emilie Sjölund

Presskontakt Presskommunikatör 073-020 70 64

Skellefteå kommun

Det är trivsamt att bo i Skellefteå med omnejd. Vi är många som är överens om det. Inom Skellefteå kommun finns massor av betydelsefulla yrken som går ut på samma sak – att ta hand om vår kommun och dem som bor i den. Att skapa livskvalitet, helt enkelt.

Skellefteå kommun
Stadshuset, Trädgårdsgatan 6
931 85 Skellefteå
Sweden