Följ Skellefteå kommun

Skellefteå kommun får ännu en utmärkelse för sitt tillgänglighetsarbete

Nyhet   •   Dec 15, 2016 09:12 CET

Skellefteå kommun är bäst i länet för andra året i rad när det gäller tillgänglighet och har på kort tid klättrat till femte bästa kommun i landet i Humanas Tillgänglighetsbarometer 2016.

- I november fick vi ta emot ett hedersomnämnande i Access City Award-tävlingen i Bryssel och nu utses vi som länsbästa i Humanas tillgänglighetsbarometer och femte bästa kommun i Sverige. Det är klart att det är oerhört motiverande att fortsätta jobba för ett Skellefteå där alla verkligen kan vara med och bidra, säger Alexandra Sundberg, delaktighetssamordnare i Skellefteå kommun.

Humana är Sveriges största företag inom personlig assistans och individ- och familjeomsorg. I Humanas Tillgänglighetsbarometer, som genomförs för sjunde året i rad, har 194 kommuners arbete med att göra samhället tillgängligt för personer med funktionsnedsättning granskats.

Riksdagsbeslut på att undanröja enkelt avhjälpta hinder
Enligt riksdagsbeslut skulle så kallade enkelt avhjälpta hinder varit undanröjda senast år 2010. Granskningen visar att målet fortfarande är långt ifrån uppnått och att även insatser som kan rymmas inom budget uteblir på många håll. 

Det finns också enskilda kommuner som visar framfötterna. I Humanas Tillgänglighetsbarometer 2016 har kommunernas arbete betygsatts och Gävle kommun rankas högst följt av Halmstad på andraplats, Sala på en tredjeplats, Västerås på fjärde plats och Skellefteå på femte.

- Från tionde plats i fjol till en femteplacering i år, bra jobbat, konstaterade Maria Öhrner, regionchef för Humana i norr, när hon delade ut utmärkelsen i samband med socialnämndens sammanträde den 15 december.

Kommunfullmäktiges ordförande Tomas Marklund tog emot diplomet.

- Man ska inte göra sig märkvärdig, som författaren P-O Enquists mamma sa, men vi är förstås väldigt stolta, sa Marklund som också framhöll att delaktighet för alla oavsett funktionalitet är en viktig demokratifråga.

Skellefteå kommuns framgång på tillgänglighetsområdet kan kopplas till en tydlig styrning över alla verksamhetsområden genom den funktionshinderspolitiska strategin Ett Skellefteå för alla.

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.