Gå direkt till innehåll

Nyhet -

Ny reningsmetod av badvatten testas

Skellefteå kommun ska testa att rena badvattnet i Lövångers badhus med en ny metod. Istället för klor ska en mer miljövänlig produkt användas.

– Det här är ett test som vi hoppas mycket på för såväl miljön som för hälsan hos våra besökande och badpersonal, berättar projektledaren Therese Wallström.

Tillsammans med företaget BioCool kommer Skellefteå kommun med start vecka 12 och under några veckor framåt testa produkten i Lövånger badhus. För att undersöka hur effektiv metoden är i ett badhus kommer även ny mätutrustning att prövas. Kåre Eriksson, lektor i yrkes- och miljömedicin vid Umeå Universitet, har forskat på klorets negativa hälsoeffekter. Han kommer att fungera som oberoende ansvarig för testerna.

– Vår produkt består av en kemikalie som söker upp bakterier och andra mikroorganismer som finns i vattnet och oskadliggör dem, berättar Håkan Eriksson, tillförordnad vd för BioCool.

Tidigare tester i mindre pooler
Produkten har under flera års tid testats i mindre privata pooler, upp till 40 kubikmeter. Noggranna tester av produktens effekter har också gjorts i laboratoriemiljö av det oberoende forskningsinstitutet RISE. Nu är det första gången som det testas i en offentlig miljö som ett badhus.

– Kloret skapar i dag hälsoproblem hos vår badpersonal och även bland badgäster och idrottsutövare. Förhoppningen är att vi ska kunna använda detta som en ersättning till kloret i våra badhus i kommunen, förklarar projektledaren Therese Wallström.

Även Byske badhus
Förutom Lövånger badhus kommer Skellefteå kommun även att göra jämförande tester mellan kloret och BioCools produkt i badhuset i Byske.

– Det känns viktigt att vi gör de här testerna noggrant och utvärderar resultatet innan vi går vidare, avslutar Wallström.

Ämnen

Regioner

Kontakter

Agnetha Boström

Agnetha Boström

Presskontakt Pressansvarig 076-127 94 32
Emilie Sjölund

Emilie Sjölund

Presskontakt Presskommunikatör 073-020 70 64

Skellefteå kommun

Det är trivsamt att bo i Skellefteå med omnejd. Vi är många som är överens om det. Inom Skellefteå kommun finns massor av betydelsefulla yrken som går ut på samma sak – att ta hand om vår kommun och dem som bor i den. Att skapa livskvalitet, helt enkelt.

Skellefteå kommun
Stadshuset, Trädgårdsgatan 6
931 85 Skellefteå
Sweden