Gå direkt till innehåll

Nyhet -

Förebygger hedersrelaterat våld med ”machofabrik”

Länsstyrelsen i Västerbotten har utlyst utvecklingsmedel till förebyggande arbete mot hedersrelaterat våld och förtryck. Socialnämnden har godkänt en ansökan på drygt 190 000 kronor i utvecklingsmedel till ett projekt som dels riktar in sig på familjer med invandrarbakgrund som är i behov av stöd, dels till ”Machofabriken”, som är en förebyggande gruppverksamhet för ensamkommande och nyanlända ungdomar.

Skellefteå kommun har under lång tid haft ett stort mottagande av familjer och ensamkommande barn från andra länder. För de flesta fungerar etableringen till samhället bra men en del familjer är i behov av ytterligare stöd. Även ensamkommande barn som återförenas med sin familj i Sverige behöver ibland extra stöd kring familjens nya roller.

Klara öppenvård vill för projektpengarna inventera andra kommuners arbete med familjer för att ta fram ett metodstöd. Målet är att stödet ska ge effekt på sikt när det gäller jämställdhet, integration och etablering för både barn och vuxna. Av de ensamkommande barn som tagits emot i Skellefteå är 80 procent pojkar. Med gruppverksamheten ”Machofabriken” vill man ge ensamkommande och nyanlända ungdomar möjligheten att bli goda förebilder för jämställdhet och könsroller i samhället.

- Att medvetandegöra frågor om könsroller, jämställdhet och genus är viktigt för alla kommuninvånare. Just de här utvecklingsmedlen är öronmärkta för målgruppen flyktingar, som vi ser som potentiella Skellefteåbor, kommenterar Kenneth Fahlesson, socialnämndens ordförande (S).

Läs mer om Machofabriken på: www.machofabriken.se

Ämnen

Regioner

Kontakter

Agnetha Boström

Agnetha Boström

Presskontakt Pressansvarig 076-127 94 32
Emilie Sjölund

Emilie Sjölund

Presskontakt Presskommunikatör 073-020 70 64

Skellefteå kommun

Det är trivsamt att bo i Skellefteå med omnejd. Vi är många som är överens om det. Inom Skellefteå kommun finns massor av betydelsefulla yrken som går ut på samma sak – att ta hand om vår kommun och dem som bor i den. Att skapa livskvalitet, helt enkelt.

Skellefteå kommun
Stadshuset, Trädgårdsgatan 6
931 85 Skellefteå
Sweden