Gå direkt till innehåll

Nyhet -

Flyktingvänskap kan underlätta integration

Socialnämnden bifaller en motion från centerpartiet om att utvärdera och införa konceptet ”Flyktingvän” som en del av Skellefteås flyktingmottagande.

- Vi tror på det här konceptet och att det kan gynna både kvinnors och mäns etablering i vår kommun, säger Kenneth Fahlesson, socialnämndens ordförande (S).

Skellefteå har de senaste åren tagit emot många nya invånare, människor som flytt från sina hemländer och kommit till ett nytt land med nytt språk, nya seder och ny kultur. Kommunen hjälper till att skaffa bostad, få plats i förskola, gå i skola, studera vid SFI och att informera om hur samhället fungerar. Arbetsförmedlingen hjälper till med deras etablering på arbetsmarknaden.

”Våra myndigheter kan göra mycket för att integrera våra nya invånare i samhället. Den starkaste integreringen uppstår dock i mötet mellan människor”, skriver förslagsställaren Håkan Andersson (C) i sin motion och exemplifierar med grannkommunen Piteå, där den typen av möten har underlättats genom konceptet ”Flyktingvän”.

Den som vill bli flyktingvän anmäler sitt intresse till kommunen som matchar ihop personen med en flykting som vill ha en vän. Flyktingvännens roll är att finnas till hands och vara en medmänniska. De avgör själva hur ofta de ses och vad de gör. Rollen som flyktingvän är helt ideell.

- Vi bedömer att Skellefteås flyktingmottagning också skulle ha stor nytta av detta, inte minst i arbetet med att ordna boende och stöd till flyktingar på landsbygden. Med både boende och flyktingvänner i en by underlättas integrationen och utvecklar bägge parter, säger Kenneth Fahlesson.

Motionen har besvarats i samråd med kommunens integrationsstrateg Anna-Klara Granstrand, som är organiserad inom gymnasiekontorets arbetsmarknadsenhet. Kommunen kan hos länsstyrelsen ansöka om flyktingmedel för att genomföra ett koncept av denna typ. 

Ämnen

Regioner

Kontakter

Agnetha Boström

Agnetha Boström

Presskontakt Pressansvarig 076-127 94 32
Emilie Sjölund

Emilie Sjölund

Presskontakt Presskommunikatör 073-020 70 64

Skellefteå kommun

Det är trivsamt att bo i Skellefteå med omnejd. Vi är många som är överens om det. Inom Skellefteå kommun finns massor av betydelsefulla yrken som går ut på samma sak – att ta hand om vår kommun och dem som bor i den. Att skapa livskvalitet, helt enkelt.

Skellefteå kommun
Stadshuset, Trädgårdsgatan 6
931 85 Skellefteå
Sweden