Gå direkt till innehåll

Nyhet -

Fina fisken för lokala livsmedelsföretag

Skellefteå kommuns måltidsavdelning arbetar sedan en tid fokuserat för att knyta fler lokala livsmedelsleverantörer till sig. En första leverantör är redan klar, Botnia Fisk ska leverera färsk fisk som hamnar på både äldreomsorgens och skolbarnens tallrikar.

– Det här handlar i första hand om att så långt det är möjligt underlätta för lokala näringslivet att vara med i våra upphandlingar samtidigt som vi följer LOU (Lagen om offentlig upphandling). Utöver att det är roligt att vi får teckna avtal med ett lokalt företag kan det också finnas miljö- och kvalitetsfördelar, säger Sanna Hofverberg, upphandlare på kommunens ekonomiavdelning.

Skellefteå kommun jobbar med stora volymer inom måltidsavdelningen, drygt 15 000 måltider dagligen inom skola och äldreomsorg. Med sådana kvantiteter och krav på logistik är det naturligt att de stora nationella aktörerna ofta vinner avtalen.

– När det var dags för en ny livsmedelsupphandling bestämde vi oss för att se över hur vi kan göra för att lokala leverantörer ska kunna vara med och konkurrera. Närproducerade livsmedel ligger dessutom i tiden, folk bryr sig allt mer om vad de faktiskt får på tallriken och var det kommer ifrån, säger Carolin Palomaa, enhetschef på måltidsavdelningen.

Skellefteå kommun kontaktade ca 500 leverantörer via LRF (Lantbrukarnas Riksförbund) med intresseanmälningar och sedan genomfördes möten och vidare diskussioner med ett 30-tal intresserade. I den här aktuella upphandlingen hade Botnia Fisk det bästa erbjudandet.

– Men Botnia Fisk blir absolut inte den första och sista lokala leverantören vi kommer att skriva avtal med, det kommer mer framöver. Om vi ska nå 80 000 invånare behöver vi tänka till och anstränga oss för att främja den lokala arbetsmarknaden. Jag är övertygad om att vi på köpet även höjer kvaliteten på skolbarnens och äldreboendenas måltider, sammanfattar Peter Lundmark, chef på måltidsavdelningen.

Ämnen

Regioner

Kontakter

Agnetha Boström

Agnetha Boström

Presskontakt Pressansvarig 076-127 94 32
Emilie Sjölund

Emilie Sjölund

Presskontakt Presskommunikatör 073-020 70 64

Skellefteå kommun

Det är trivsamt att bo i Skellefteå med omnejd. Vi är många som är överens om det. Inom Skellefteå kommun finns massor av betydelsefulla yrken som går ut på samma sak – att ta hand om vår kommun och dem som bor i den. Att skapa livskvalitet, helt enkelt.

Skellefteå kommun
Stadshuset, Trädgårdsgatan 6
931 85 Skellefteå
Sweden